Budapestre jön az Európai Tanács elnöke

Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Charles Michel.

2023. 11. 24. 10:22
MICHEL, Charles
Granada, 2023. október 6. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozóján Granadában 2023. október 6-án. MTI/EPA-EFE/Pepe Torres Fotó: Pepe Torres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai látogatásra érkezik hétfőn Budapestre Charles Michel – közölte az X-en az Európai Tanács elnökének szóvivője. Rövid tájékoztatása szerint a brüsszeli politikus Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat majd kétoldalú egyeztetést.

A látogatás bejelentését megelőzően Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, melyben a magyar miniszterelnök figyelmeztetett: az uniós vezetők közötti stratégiai egyeztetés nélkül nem lehet tárgyalni újabb támogatások jóváhagyásáról vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról. Orbán a harctéri helyzetre figyelmeztetve, sürgősnek nevezte a témával kapcsolatos tárgyalások lefolytatását, és az Egyesült Államok szerepére is utalt: 

Biztosra vehetjük-e, hogy az Egyesült Államok folytatja a támogatást? Miként képzeljük el Európa biztonsági szerkezetét a háború után?

 – tette fel a kérdést a Politico brüsszeli hírportál által idézett levélben a magyar miniszterelnök.

Charles Michel látogatásának célja, hogy enyhítse az Európai Unió és Magyarország között a jogállamisági kérdések miatt növekvő feszültséget még a december közepére tervezett uniós csúcs előtt, amelynek egyik központi kérdése Ukrajna további támogatása az EU részéről – írja újabb cikkében a Politico. Hozzáteszi: az Európai Tanács elnöke a hétfői beszélgetés alkalmával szeretne megállapodásra jutni Magyarországgal, elkerülve, hogy az uniós csúcs kudarcba fulladjon. 

Mint részletezik: Budapest már korábban is kifejezte nemtetszését egyes Ukrajnára vonatkozó uniós intézkedésekkel kapcsolatban, mindeddig azonban nem fordult elő, hogy akadályozta volna a brüsszeli intézkedések végrehajtását. Most azonban más lehet a helyzet, a portál uniós forrásai szerint ugyanis „az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással kapcsolatos bizonytalanságok és a harctéren tapasztalható előrelépés hiánya miatt érthetőbbek Orbán kételyei”. A brüsszeli portál uniós forrásokra hivatkozva azt írja, Orbán álláspontja miatt várhatóan a jövő év elejére fog csúszni a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozóján Granadában 2023. október 6-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Pepe Torres)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.