Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

Kudarcok és botrányok övezik az Európai Bizottság elnökének politikai pályáját.

Forrás: V4NA2023. 11. 02. 15:29
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. október 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. október 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már elkezdődtek a találgatások, hogy ki veszi át Ursula von der Leyen helyét az Európai Bizottság elnökeként. Az európai szocialisták és Manfred Weber Európai Néppártja nagyon bízik abban, hogy jövőre többséget szereznek az Európai Unió kormányzásához. 

És bár az esetleges vezetők között ott szerepel Von der Leyen neve is, vajmi kevés az esély, hogy ő folytathassa, hiszen egyre többen tartják úgy, hogy ő az Európai Bizottság eddigi legrosszabb vezetője

 − írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ursula von der Leyen volt német védelmi miniszter, ahol bizonyította hozzá nem értését és azt, hogy nem vezetésre termett. Egyes német lapok abban az időben csak fantázia nélküli, engedelmes baloldali ifjúsági aktivistának nevezték, aki csak végrehajtotta Berlin utasításait.

A bizottság vezetőjének személye nem dőlt el, hiszen még Manfred Weber sem adta fel ezen ambícióit. Mindeközben az évek során rengeteg példát kaphattunk arról, hogy Von der Leyen mennyire alkalmatlan. 

Talán a koronavírus-járvány idején a vakcinák közös beszerzése volt a leglátványosabb, ami igazi katasztrófába illő cselekedet volt. A bizottságban uralkodó teljes alkalmatlanságot pedig az mutatta meg igazán, amikor Olaf Scholz állítólag ököllel az asztalra csapott egy német kabinetülésen, és azt kiabálta, hogy ez a legjobb reklám a brexitnek. Az EU ugyanis jóval később vásárolta meg az oltóanyagot, mint az összes nyugati ország és Izrael.

Külön kérdés Von der Leyen bűnrészessége, a levelezése és a háttéralku a Pfizerrel, amelynek egyik cégét nem más vezeti, mint Von der Leyen házastársa. Bár a tárgyalásokkal kapcsolatos levelezés „véletlenül” eltűnt Von der Leyen elektronikus eszközeiről, még ma sem tudta lemosni magáról a botrányt. Hasonló esetek egyébként korábban is megtörténtek már vele, amikor a német védelmi minisztérium vezetőjeként tanácsadói szerződéseket kötött a McKinsey-vel.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. október 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.