Von der Leyen balkáni turnéja gumicsont az uniós tagságra váró országoknak

Nem valószínű, hogy a kitűzött dátumra megvalósul az unió bővítése.

2023. 10. 30. 17:52
VON DER LEYEN, Ursula; KOVACSEVSZKI, Dimitar
Szkopje, 2023. október 30. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Szkopjéban 2023. október 30-án. Von der Leyen kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az EU-tagjelölt Észak-Macedóniában. A balkáni állam 2022. július 19-én kezdett csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniónak jelenleg 27 tagja van. Legutóbb 2013-ban csatlakozott Horvátország. A tagjelölt országok pedig Albánia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország és Ukrajna. Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a napokban ezen országok közül látogat meg néhányat, név szerint Montenegrót, Szerbiát, Észak-Macedóniát és Boszniát – illetve Koszovót. 

Valójában a legtöbb híroldal is csak találgatásokról és lehetséges kimenetekről számol be, többnyire a sötétben tapogatóznak arról, hogy mikor, hogyan és milyen szabályok módosításával bővül majd az Európai Unió. A Politico cikke szerint a jelenlegi törekvések célja, hogy 35 tagja legyen az Európai Uniónak. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pedig nemrégiben bejelentette: 2030 lehet a bővítés céldátuma. Ha ez meg is valósul, a Politico által közölt 35 fős tagszám nem valószínű első körben.

Ursula von der Leyen jelenlegi turnéja mindenesetre szimbolikus. A szimbólum azonban inkább egy csont a régóta sorakozó balkáni országoknak, amiért helyettük Ukrajna áll a középpontban.

Az Európai Unió hatmilliárd eurós befektetéssel kívánja segíteni a nyugat-balkáni országokat a tömbhöz való integrációhoz szükséges reformok végrehajtásában. 

Hatmilliárd eurós (6,34 milliárd dollár) csomagot javasoltunk a nyugat-balkáni partnereknek

– közölte az EU végrehajtó testületének elnöke hétfőn Szkopjéban.

Szerbiának és Koszovónak késznek kell mutatkoznia arra, hogy rendezze a viszonyát, és csökkentse a kialakult feszültségeket – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Pristinában. Mint mondta: az Európai Unió egy 30 milliárd eurós befektetést lehetővé tevő piacot szeretne kialakítani a Nyugat-Balkánon, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha Belgrád és Pristina rendezi a viszonyát.

A régióban elsőként Szerbia és Montenegró kezdett tárgyalásokat az uniós tagságról, majd tavaly Albánia és Észak-Macedónia tette meg ezt a lépést. Most Ukrajna kapcsán várjuk a 2023 decemberi EU-csúcsot, ahol a bizottság ismerteti majd az EU bővítési politikáját ismertető dokumentumcsomagot, de

kézzel fogható jelei vannak a nyugat-balkáni térség hitvesztésének.

Edi Rama albán miniszterelnök úgy viccelődött Ukrajna kiváltságos bánásmódja kapcsán, hogy 

ki támadjon meg kit az uniós tagságért cserébe? Bulgária megtámadhatja Észak-Macedóniát, Horvátország Szerbiát, Szerbia Koszovót, Bosznia saját magát.

Alekszandar Vucsics a Financial Timesnak adott interjúban az EU folyamatos halogatására mutatott rá.

Először azt hallgattuk, hogy 2025 lesz a dátum, most 2030, de ki tudja, mi történik majd hét év múlva. Semmi nem változott az elmúlt években az unióban: tíz nettó befizető ország van, és 17 haszonélvező, és egyik oldal sem akar újabb országokat látni ezen a listán.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten, Szkopjéban 2023. október 30-án. Von der Leyen kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az EU-tagjelölt Észak-Macedóniában. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.