időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Franciaország kilőtt egy ballisztikus rakétát

Magyar Nemzet
2023.11.19. 12:04
Franciaország kilőtt egy ballisztikus rakétát

Franciaország egy M51.3-as stratégiai ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres próbalövést szombaton, a fegyvert nukleáris töltet nélkül lőtték ki Landesből − jelentette be sajtóközleményben a francia védelmi minisztérium.

Az M51.3 stratégiai ballisztikus rakéta első sikeres próbalövése!

− írta az X-en Sebastien Lecornu védelmi miniszter. „Ez a fejlesztés megőrzi nukleáris elrettentésünk hitelességét, és bizonyítja képességeink kiválóságát” – tette hozzá.

A kilövést a Fegyverzeti Főigazgatóság (DGA) a landes-i telephelyéről végezte el − áll a minisztérium sajtóközleményében. Az M51.3 rakéta „hozzá fog járulni óceáni elrettentésünk hitelességének megőrzéséhez az elkövetkező évtizedekben. A rakétát a repülési szakasza során a DGA emberei folyamatosan figyelték. 

A becsapódási helyet az Atlanti-óceán északi részére tervezték és oda is érkezett a rakéta, több száz kilométerre bármely parttól. Ezt a tesztet nukleáris töltet nélkül hajtották végre, szigorúan betartva Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait – húzza alá a sajtóközlemény.

Nemrég az oroszok állítottak hadrendbe egy újfajta rakétát. Azok a fegyverek nukleáris robbanófejek hordozására is alkalmasak lehetnek, ahogy a franciák rakétái is.

Borítókép: Az M51.3-as stratégiai ballisztikus rakéta kilövése (Fotó: Franciaország védelmi minisztériuma)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.