Új szuperfegyvert állított hadrendbe Oroszország

Oroszország nemrég hadrendbe állította az új fejlesztésű RSZ–28 Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát.

Gábor Márton
Forrás: MTI2023. 09. 01. 20:22
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. július 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov Fotó: Alekszander Kazakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már júniusban arról beszélt, hogy a több nukleáris robbanófej hordozására képes rakétát hamarosan szolgálatba állítják. Orosz adatok szerint a föld alatti silókból indított Szarmat akár tizenöt, egyenként irányítható nukleáris robbanófej hordozására képes. Az amerikai hadsereg ugyanakkor úgy tartja, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéta legfeljebb tíz robbanófejet képes szállítani.

Az elképzelések szerint az 1980-as évekből származó RSZ–20 (NATO-kódnéven SS–18 Satan) típust fogja leváltani. A 18 ezer kilométer hatótávolságú, 208 tonna tömegű Szarmat első tesztindítását tavaly április végén hajtották végre az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtéren. 

Az orosz védelmi tárca akkori közlése szerint a hordozó 10 tonna súlyt elérő, szétváló töltetet képes a világ bármely pontjára eljuttatni, akár az Északi-, akár a Déli-sarkon keresztül. A tesztindítás során a töltetutánzatok Oroszország távol-keleti részén, a Kamcsatka-félszigeten érték el kijelölt célpontjaikat. A sorozatgyártást a szibériai Krasznojarszkban végzik.

A fegyverropogás azonban a következő időszakban nemcsak Ukrajnában, hanem Fehéroroszországban is hallható lesz, ugyanis pénteken a szovjet utódállamok egy részét magában foglaló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) tartozó országok közös hadgyakorlata kezdődött Fehéroroszországban.

A tájékoztatás szerint a szeptember 6-ig tartó hadgyakorlat tulajdonképpen öt különböző gyakorlatot foglal magában fehérorosz, orosz, tádzsik, kirgiz és kazah kontingensek részvételével. Az Együttműködés fedőnevű manőver részeként az ODKB közös gyorsreagálású ereje (KSZOR) egy válsághelyzet rendezését gyakorolja az ODKB kelet-európai régiójában. 

A hírszerzési alakulatok a Keresés, a logisztikai alakulatok az Eselon, a radiológiai, biológiai és vegyvédelmi, valamint az egészségügyi alakulatok az Akadály, a katasztrófavédelmi egységek pedig a Szikla fedőnevű gyakorlatban vesznek részt. 

A több mint 2500 katona, továbbá 500 katonai és különleges műszaki eszköz segítségével végrehajtott manőverek során egyebek között a sérült haditechnikai eszközök javítását, illetve a KSZOR alakulatainak üzemanyaggal ellátását, valamint sebesültek evakuálását gyakorolják.

Kísérletképpen kialakítanak egy tábori pékséget is. A minszki minisztérium szerint az üzem naponta 500 kilogramm kenyeret termel, de képes akár napi hat tonna terméket is előállítani.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencián tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.