Hivatalosan is bűnszervezetté nyilvánították a klímaaktivisták csoportját

Jogerős határozatban mondta ki a müncheni tartományi bíróság, hogy a Letzte Generation nevű szélőséges klímavédő csoport bűnszervezet. Egyik tagjuk korábban arról beszélt, az emberi élet nem ér annyit, mint a bolygónk.

2023. 11. 25. 9:59
null
Berlin, 2023. szeptember 18. A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) nevû környezetvédõ csoport egyik õrizetbe vett aktivistája a földön ül a kormány klímavédelmi politikája elleni tiltakozáson Berlinben 2023. szeptember 18-án. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A müncheni tartományi bíróság csütörtökön jogerős határozatot hozott, ami szerint bűnszervezetnek minősítette a „klímaterroristákat”, a Letzte Generation (Utolsó Generáció) nevű szervezetet. A döntés ellen most már nincs helye fellebbezésnek, írja a V4NA hírügynökség. 

A döntést az váltotta ki, hogy a radikális ökoaktivisták figyelemfelhívó akcióikkal rendszeresen eltorlaszolták az utakat, autópályákat, ezzel fennakadásokat okozva, sőt akár a mentők munkáját akadályozva.

A bíróság szerint a Letzte Generation kielégíti a bűnszervezet fogalmát, mivel állandó egyesületről van szó, és a bűncselekmények elkövetése az egyik célja, még akkor is, ha a fő célja nem ez.

A bíróság úgy véli, hogy az olyan bűncselekmények, mint a közúti közlekedők kényszerítése, akadályozása és a tulajdon megrongálása „jelentős veszélyt jelentenek a közbiztonságra”. Különösen a repülőterek megzavarása és blokkolása, valamint az olajvezetékek megrongálása minősül nem csekély súlyú bűncselekménynek.

A bűncselekmények továbbá nem a „demokratikus vita” eszközei, hanem – a bíróság szerint – „a bűnös energia kifejeződése”.

Ahogy arról a V4NA is rendszeresen beszámolt, a klímaaktivisták radikális csoportjai rendszeresen szerveznek szélsőséges megmozdulásokat. A Letzte Generation aktivistái Monet egy festményére öntöttek krumplipürét, majd a kezüket a falhoz ragasztva arról kezdtek beszélni, hogy az emberiség egy klímakatasztrófa közepén van.

De a csoport akciója már tragédiához is vezetett.

Tavaly novemberben agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost, aki Berlinben egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták.

A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére.

A baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek a Letzte Generation klímavédő csoport aktivistái, akiknek az akciója miatt korlátozni kellett a forgalmat az A100-as úton, emiatt pedig dugók alakultak ki.

Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, a Letzte Generation közleményt adott ki, amiben elhárítják a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolják azokat, akik szerint ők tehetnek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.

Van, aki annak ellenére, hogy komoly kockázatot jelenthetnek ezek az akciók, mégis megvédi a radikális megmozdulásokat. Christian Bläul, a Letzte Generation egyik legismertebb klímatüntetője szerint az, hogy az akcióik miatt esetleg nem érnek ki időben a mentők egy beteghez, még mindig csekélység ahhoz képest, amekkora veszélyben van a Föld bolygó.

Egy dologra mindig felkészülök lelkileg, legalábbis a tudatalattimban, hogy valaki meg fog halni a közlekedési dugóban. De ezt muszáj megkockáztatnunk

– jelentette ki a klímavédő Benedict Bartsch filmrendező dokumentumfilmjében, majd így folytatta: „A kérdés az: mi a jobb? Nem tiltakozni és elfogadni a fosszilis üzletet, vagy megpróbálni valamit, ami átalakíthatja a társadalmat, amivel lelassíthatnánk a klímakatasztrófát?”.

Bläul egyébként egy, a svédországi Stockholmban egy forgalmi dugót okozó akcióval szerzett hírnevet, amely után az ottani hatóságok 16 napra bebörtönözték. Emellett többször állt már bíróság előtt.

Borítókép: A Letzte Generation környezetvédő csoport egyik őrizetbe vett aktivistája a földön ül a kormány klímavédelmi politikája elleni tiltakozáson Berlinben 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.