Izraeli háború: nyolc magyar állampolgárt evakuáltak a Gázai övezetből + videó

Szijjártó Péter a Facebookon élőben jelentkezett be Kazahsztánból.

2023. 11. 02. 13:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

„Az Izraelben átmenetileg tartózkodó 550 magyar állampolgárt sikerült kimentenünk, ugyanakkor folyamatosan tájékoztattam önöket, hogy volt 15 olyan kettős állampolgár, akik a Gázai övezetben ragadtak. Végig kapcsolatot tartottunk ezekkel a személyekkel, és próbáltunk mindent megtenni, hogy kihozzuk őket, de az elmúlt hetekben Egyiptom felé senki nem hagyhatta el a Gázai övezetet” − kezdte élő Facebook-bejelentkezését a tárcavezető. 

Szijjártó Péter a múlt héten New Yorkban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel beszélt és arra kérte, hogy tegyék lehetővé, hogy a magyar állampolgárok Egyiptom felé elhagyhassák a Gázai övezetet. Az egyiptomi politikus elmondta, hogy amennyiben az izraeli hatóság engedélyezi, ők befogadják őket. A kettős állampolgárok evakuálása megkezdődött, de az izraeli hatóságok hagyják jóvá a listákat, amiken azok szerepelnek, akik elhagyhatják az országot. 

Izrael külügyminiszterét kértem, hogy ez a 15 magyar állampolgár elhagyhassa a legrövidebb úton a Gázai övezetet. Intézkedett, megkaptuk az értesítést, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező emberek elhagyhatják a térséget

 − mondta a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a három családból kettő vállalta a biztonsági kihívásokat, amelyek azzal jártak, hogy egy hosszabb utat megtegyenek a határátkelőhöz.

 „A határ túloldalán a kairói magyar nagykövetség négy munkatársa két kisbusszal várta a menekülőket és vitték őket biztonságba” − tette hozzá. „– A hét magyar állampolgárral, akik nem tudták ezt vállalni, folyamatosan kapcsolatban maradunk, amennyiben merik vállalni a kockázatokat, újra konzultálni fogunk a két ország hatóságaival, hogy segítsenek ismét a magyar állampolgároknak” − zárta beszédét a miniszter. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő Kazahsztánban (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.