Kalapácsokkal támadtak egy múzeumi festményre klímaaktivisták + videó

Két erőszakos tüntető összetört a londoni Nemzeti Galériában egy híres olajfestményt védő üveglapot.

2023. 11. 06. 16:42
VELÁZQUEZ, Diego Rodriguez de Silva y
London, 2023. november 6. A Just Stop Oil környezetvédõ csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája Diego Velázquez spanyol mester Vénusz a tükörrel címû festménye elõtt, miután kis kalapáccsal ütötték a képet védõ üveget a londoni Nemzeti Galériában 2023. november 6-án. MTI/AP/Just Stop Oil Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két radikális klímaaktivista a londoni Nemzeti Galériában állt neki a festmény megrongálásának. A támadók Diego Velázquez „Rokeby Vénusz” olajfestményét vették célba a kalapácsokkal, erről pedig videófelvételek is készültek, amelyek hamar bejárták a világhálót.

A Just Stop Oil, amely korábban már vezetett hasonló tiltakozásokat híres műalkotások és középületek ellen, azt állította, a hétfői akció célja az volt, hogy követeljék a brit kormánytól a fosszilis tüzelőanyagok feltárására, fejlesztésére és kitermelésére vonatkozó engedélyek azonnali felfüggesztését.

A csoport szerint a két aktivista azért választotta a 17. századi olajfestményt, mert azt korábban, 1914-ben a nők jogait követelő szüfrazsettmozgalom részeként feldarabolták.

A tiltakozók beverték az üveglapot, majd azt mondták a galériában tartózkodóknak:

A nők nem szavazással kapták meg a szavazati jogot. A szavak után eljött a tettek ideje. A politika cserbenhagyott minket. Cserbenhagyta a nőket 1914-ben, és most is cserbenhagyott minket.

A Nemzeti Galéria közölte, hogy két embert letartóztattak, a festményt pedig eltávolították a kiállításról, hogy a restaurátorok megvizsgálhassák.

Amint arról már lapunk is beszámolt, az elmúlt időszakban megszaporodtak azok az esetek, amelyek során a klímaaktivisták erőszakos módszerekkel igyekeztek felhívni a figyelmet az egész világot fenyegető éghajlatváltozásra. 

Az egyik ilyen erőszakos figyelemfelhívás a műkincsrongálás. 2022-ben vált igazán népszerűvé a klímaaktivisták körében, hogy híres művészek alkotásait öntötték le valamilyen színes anyaggal. Az egyik legkirívóbb eset az volt, amikor Vincent van Gogh Napraforgók című festményére paradicsomlevest öntöttek. 

Korábban a klímatüntetők egy csoportja Ibizán egy 315 millió dolláros jachtot borított be fekete és piros festékkel. A hajó a Walmart alapítójának tulajdona.

Mindemellett pedig a forgalom megbénításától sem riadtak vissza a tüntetők. A klímaaktivisták sok esetben ragasztják magukat különböző tárgyakhoz vagy növényekhez. Tavaly decemberben a müncheni repülőtér kifutójához rögzítette magát az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű szervezet néhány tagja. 

Az ilyen akciókkal a testi épségüket is veszélyeztetik, ugyanis könnyen lehet, hogy egy túl jól sikerült demonstrációt követően csak amputációval tudják szétválasztani az aktivistákat és a tárgyat, amihez hozzáragasztották magukat.

Borítókép: A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája Diego Velázquez spanyol mester Vénusz a tükörrel című festménye előtt, miután kis kalapáccsal ütötték a képet védő üveget a londoni Nemzeti Galériában 2023. november 6-án. (Fotó: MTI/AP/Just Stop Oil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.