Kázmér 2024. március 4.
logo

Lengyelország további fenyegetésekkel nézhet szembe

Odrobina Kristóf
2023.11.11. 20:47 2023.11.11. 21:03
Lengyelország további fenyegetésekkel nézhet szembe

Lengyelországban a függetlenség 105. évfordulójára emlékeznek országszerte, ezzel kapcsolatban pedig a Jog és Igazságosság kormánypárt tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy jelenleg is létezik egy terv Brüsszelben, amely bekebelezné a tagállamokat, elvéve minden szuverén jogot.

– Miközben örülünk a mostani szabadságunknak, mindig emlékeznünk kell arra, hogy a függetlenséget soha nem adják meg egyszer és mindenkorra. Lengyelországot további fenyegetések érhetik, olyanok is, amelyeket még el sem tudunk képzelni. Vagy nem érzékeljük – jelentette ki Beata Szydlo, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán. Felidézte, hogy Lengyelország ma éppen az 1918-as függetlenség visszanyerésére emlékszik, de azt is érdemes észben tartani, hogyan veszítette el Lengyelország a szabadságát a 18. században. A lengyelek fokozatosan adták fel szuverenitásukat, nem vették észre a körülöttük növekvő veszélyeket.

A volt kormányfő ezzel párhuzamba állította a mostani veszélyeket az akkori veszélyekkel. Kiemelte, hogy

a korabeli lengyel elit számos képviselője üdvözölte, sőt követelte a külföldi beavatkozást a lengyel ügyekbe. Néhányan nyíltan külföldi érdekekért dolgoztak, Lengyelország és a lengyelek érdekei ellenében cselekedtek. Mire a kijózanodás bekövetkezett, már túl késő volt.

Lengyelországra most hasonló veszélyek leselkednek, mint akkoriban, a jobboldal szerint a balliberális fősodor Európában évek óta próbálja eltávolítani a kormányt az ország éléről, hogy a lengyel baloldal segítségével elvegye a nemzeti szuverenitáshoz való jogokat.

Már létezik egy konkrét terv, amelynek végrehajtása az EU részéről nemcsak függetlenségünk, szuverenitásunk megfosztásához, hanem akár a lengyel állam megsemmisítéséhez vezetne. Egy kívülről irányított, lengyelek által lakott területté válnánk

hangsúlyozta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke a szmolenszki katasztrófa áldozatainak szentelt emlékmeneten. Felhívta az emberek figyelmét arra, hogy nagy erőfeszítésre van szükség, egy egész nemzet összefogására, hogy megállítsák ezt a folyamatot.

Mi, lengyelek szabadok, függetlenek akarunk lenni! Nem akarunk Németországnak alárendeltek lenni, mert valójában ez a német terv, amelyet a német kormány koalíciós megállapodása tartalmaz

– jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, aki szerint nem szabad kapitulálni, mert az a baloldal, amely hatalmat kér ma Lengyelországban, pontosan ilyen megállapodást kötött.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b5) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.