Orbán Viktor: Bürokratikus terrortámadás a szólásszabadság ellen

Ebből látszik, hogy milyen korlátok között mozog majd Európában a szabadság – reagáltak a lengyelek Brüsszel újabb húzására.

2023. 11. 10. 21:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bürokratikus terrortámadás a szólásszabadság ellen: az Európai Parlament feloldotta négy PiS európai parlamenti képviselő mentelmi jogát, mert felszólaltak az illegális migráció ellen. A vég kezdete… Jó reggelt, Európa!” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A kormányfő azzal kapcsolatban osztotta meg a véleményét, hogy az Európai Parlament a minap felfüggesztette a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt négy európai képviselőjének – Patryk Jaki, Beata Kempa, Beata Mazurek és Tomasz Poreba – mentelmi jogát, eleget téve egy varsói kerületi bíróság indítványának.

A négy képviselő ellen korábban Rafal Gawel, egy Norvégiában élő, Lengyelországban pénzügyi csalás miatt elítélt lengyel baloldali aktivista indított pert „Lengyelország területén elkövetett rasszista bűntettek” címén. A felperes szerint az említett képviselők a 2018-as lengyel helyhatósági választásokat megelőző kampány során megosztották a közösségi médiában pártjuk egy, az Európába irányuló illegális bevándorlásról szóló, annak negatív következményeire rámutató videófilmjét.

Ez egyszerűen botrány

– reagált az eseményekre Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a PiS elnöke. Kaczynski felidézte: az EP annak ellenére hozta meg döntését, hogy a testület jogi bizottságának jelentéstevője, Gilles Lebreton politikailag motiváltnak minősítette a varsói bíróság beadványát, és a mentelmi jog felfüggesztésének elutasítását javasolta.

Ebből látszik, hogy milyen korlátok között mozog majd Európában a szabadság […], amikor egy bejegyzés lájkolásáért bíróság elé kerülhetünk

– figyelmeztetett a PiS elnöke. 

A politikai gyilkosság egy újabb szintjét léptük át. A szomorú az – bár másfelől már megszoktuk –, hogy lengyel képviselők voltak azok, akik megszavazták ezt az indítványt

jelentette ki Ryszard Legutko kormánypárti európai parlamenti képviselő a wPolityce.pl portálnak. Kiemelte:

Az, hogy a közösségi médiában lájkolunk valamit, eddig nem csak elterjedt, de nyilvánvaló gyakorlatnak tűnt. Valami tetszik, valami nem tetszik. És abban a hitben éltünk, hogy valaminek a tetszését vagy nemtetszését abszolút nem szankcionálják. Legfeljebb nem azért szeret valaki, amiért én szeretem, de ez a kategória eddig a szabadság legszentebb szférájába tartozott

– fogalmazott Ryszard Legutko. 

Borítókép: Az Európai Unió országainak zászlója leng az Európai Parlament székháza előtt az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.