NATO-országban tárgyal Szergej Lavrov + videó

Az orosz külügyminiszter négyezer kilométert utazott, miután Bulgária lezárta légterét, mert Marija Zaharova is a gépen utazott.

2023. 11. 30. 8:30
LAVROV, Szergej
Fokváros, 2023. június 2. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrõl a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítõ BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Észak-Macedónia fővárosába, Szkopjéba érkezett, hogy részt vegyen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri értekezletén – jelentette az orosz sajtó. Mintegy 4000 kilométert repült a gép, amellyel Lavrov Szkopjéba utazott. Az orosz tárcavezető repülője Törökország és Görögország légterét használta, habár eredetileg Bulgárián keresztül terveztek repülni. Az új útvonal miatt a repülés több mint öt órán át tartott – írja a TASSZ orosz hírügynökség. 

A szerb Nova hírportál pedig azt közölte, hogy a bolgár fél nem volt hajlandó megnyitni légterét Lavrov gépe számára, ha a külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova is a fedélzeten tartózkodik. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és az őt kísérő delegáció engedélyt kapott a szkopjei találkozón való részvételre. Ez az engedély nem vonatkozik Marija Zaharovára, aki szerepel az EU szankciós listáján – áll a bolgár külügyminisztérium közleményében. A Nova cikkében az is olvasható, hogy szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy ez a lépés nincs összefüggésben a szankciókkal, mert Lavrov is rajta van az EU feketelistáján.

Valószínűleg Szófia még akkor is fél Zaharovától, amikor éppen Bulgária felett repül

 – mondta egy meg nem nevezett diplomáciai forrás a TASSZ tudósítójának. 

Marija Zaharova a Telegram csatornáján reagált az eseményekre. 

A russzofóbok gonosz butasága odáig fajult, hogy történelmünk során először a hivatalos hatóságok nem repülőgépnek, hanem a repülőgépen tartózkodó személynek tiltották meg, hogy az égen tartózkodjon

 – közölte Zaharova.

A külügyi szóvivő hozzáfűzte: arról nem esett szó, hogy repülhet-e Bulgária felett repülő nélkül, vagy hogy lehet-e erre használni esetleg a világűrt. 

A helyzet az, hogy a légi közlekedés szabályait az 1944-es chicagói nemzetközi polgári repülésről szóló egyezmény szabályozza. Ez előírja, hogy egy állam területe alatt »szárazföldi területeket és szomszédos felségvizeket« kell érteni. A légtér nem tartozik a »terület« fogalmába. E tekintetben az amúgy is jogellenes európai uniós szankciók nem terjedhetnek ki az állam területére való beutazástól eltiltott személy légi járművön történő megállás nélküli repülésére

 – olvasható Marija Zaharova bejegyzésében, aki utóiratként azért hozzáteszi, hogy már Szkopjeban van.

Az észak-macedóniai út Szergej Lavrov első látogatása egy európai országban az orosz–ukrán háború 2022. február 24-i kezdete óta, ha a Belaruszban és Törökországban tett útjait nem számítjuk ebbe bele. 

Az ukrán külügyminiszter egyébként bojkottálja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szkopjei tanácskozását a héten, tiltakozásul amiatt, hogy azon lehetővé tették az orosz külügyminiszter részvételét is – jelentette be kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon. Az MTI tudósítása szerint a három balti ország szintén bejelentette, hogy hasonló okokból nem küld képviselőket a csütörtökön és pénteken tartandó külügyminiszteri találkozóra.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)    

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.