A balkáni ország megállítaná az illegális migrációt + videó

Palicson tartott terepszemlét a szerb belügyminiszter.

2023. 11. 30. 7:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsivel több mint egy hónap telt el a legutóbbi véres, horgosi migránsleszámolás óta. Október végén a magyar határtól mindössze pár kilométerre fekvő szerbiai település közelében csaptak össze az illegális bevándorlók és az embercsempészek. Az akkori esetnek három halálos áldozata volt, s egy migráns megsérült. 

A történések akkoriban hatalmas felháborodást keltettek a helyiek körében, mivel nem az első lövöldözésnek voltak szem- és fültanúi. A migránsok és a bűnbandák az azt megelőző hónapokban gyakorlatilag rettegésben tartották a helyieket, folyamatosak voltak a sorozatlövések, a késelések és egyes esetekben bombát is dobtak egymásra.

Az október végi, horgosi leszámolást követően viszont a szerb hatóságok komoly fellépésbe kezdtek, s ez az akció azóta is folyik. Egy hónappal a legutóbbi, horgosi lövöldözést követően még mindig komoly erőket vetnek be, hogy fellépjenek az illegális bevándorlók ellen. 

Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter a minap Palicsra látogatott, hogy az ott szolgálatot teljesítő rendőrökkel egyeztessen. Azt mondta, folytatják a munkát, amíg az utolsó embercsempészt is el nem kapják. Nemcsak Szerbia északi, hanem a déli határánál is fellépnek a migráció ellen.

A belügyminisztérium közleménye szerint a miniszter elmondta: 

Az ország északi részén egy hónapja folyamatosan zajlik az akció, jelentős eredmények születtek, de ez nem elég, és a rendőrség továbbra is ezen a területen marad, ahogyan ott lesz Szerbia délkeleti részén is. Teszi ezt mindaddig, amíg meg nem szakad a csempészek utolsó lánca, és meg nem állítják az illegális migrációt.

A belügyminisztérium tagjai – amint arra Gasics miniszter is rámutatott – teljes mértékben elkötelezettek az emberek biztonságának megőrzése mellett, és nem engedik, hogy a csempészcsoportok bármilyen módon aláássák biztonságukat. A rendőrség alakulatai egyébként a magyar határ környéki településeken folyamatosan jelen vannak, ellenőrzik az autósokat és az erdő felé vezető utakat is.

A munkának meg is van az eredménye, amíg korábban nagy csoportokban lehetett migránsokat látni Szabadkán és környékén, mostanra eltűntek a városból és a befogadóközpont is üres.

Borítókép: Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter Palicson egyeztet (Fotó: Szerb belügyminisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.