Embercsempészbandák harca a magyar határnál + videók

Határozott fellépés a szerb rendőrség részéről az illegális migráció ellen.

2023. 11. 08. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó üzlet az emberkereskedelem a Balkánon, szakértők szerint ez az egyik legjövedelmezőbb üzletág. Csak 2020-ban ennek a piacnak a becsült értéke Szerbia, Magyarország és Románia határszakaszánál tízmillió euró körül volt – tudósít az Euronews szerbiai oldala. A Migránsokat és Menedékkérőket Segítő Központ becslései szerint jelenleg ötezer illegális bevándorló tartózkodik Szerbiában, és ebben az évben több mint hetvenezren haladtak át az országon. 

A magyar határkerítés megállítja a migrációt

A migránsokhoz köthető fegyveres leszámolások jellemzően egymással szemben álló, illegális bevándorlókat tömörítő bandák között alakulnak ki, a háttérben pedig az embercsempészbandák állnak. 

Ezek harcok a területért és az ügyfelekért

 – magyarázta Milica Svabics, a KlikAktiv migránsokat segítő, 2014-ben alapított belgrádi székhelyű civil szervezet munkatársa az Euronewsnak. Hozzátette: a befogadóközpontokban és illegális táborokban meghúzódó migránsok többsége afgán vagy szír származású. Svabics rámutatott arra is, hogy a magyar határkerítés miatt a nyugatra tartó bandák megtorpannak Szerbiában, és kénytelenek hosszabb időn át a térségben maradni. Ennek az időszaknak az átvészeléséhez és az alternatív megoldások felkutatásához pedig az embercsempész bűnbandák felkutatása számunkra a legkézenfekvőbb. 

Annak ellenére egyébként, hogy az embercsempészek között jelentős számú migráns is található, és hogy az illegális bevándorlók táboraiban a rendőrök nagy mennyiségben foglalnak le fegyvereket és kábítószereket is, egyes migránsvédő szervezetek továbbra is úgy vélik, szabad utat kellene engedni ezeknek az embereknek Európa felé. 

A Klikaktiv idézett munkatársa szerint például nekik is ugyanolyan szabadságot kellene biztosítani az EU-ban, mint az ukrajnai háború elől menekülőknek. Szabad mozgást, ideiglenes tartózkodási engedélyt, munkavállalói dokumentumokat, általános védelmet kellene kapniuk – véli a szervezet tagja.

Mindent átfésülnek a szerb hatóságok

Közben a szerb rendőrség folytatja akcióit a szerb–magyar határ mentén, a cél, hogy megerősítsék a terület biztonságát. A belügyminisztérium a közösségi oldalán folyamatosan közli a képeket és az információkat. A magyar határ menti rész egyfajta műveleti területté változott, amióta legutóbb Horgosnál ismét összecsaptak egymással az embercsempészek. 

Az akkori esetet követően jelentek meg állandó jelleggel a szerb speciális egységek a határkerítés déli oldalán. 

A Belügyminisztérium információi szerint munkatársaik legutóbb összesen 165 illegális migránst találtak a bolgár határ mentén lévő Pirot, valamint az észak-vajdasági Nagykikinda, Szabadka és Zombor területén. A rendőrség tíz létesítményt és 7372 járművet vizsgált át, 33 személy ellen pedig idegenrendészeti szabálysértés miatt emeltek vádat. Emellett négy személy ellen államhatár illegális átlépése és embercsempészet vétség elkövetésének gyanúja miatt történt vádemelés.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az akciók során a szerb rendőrök fegyvereket, golyókat és kábítószert is találtak az illegális bevándorlók által használt erdei táborokban.

A rendőrség folytatja az akciót

Az elkövetkező napokban a rendőrség fokozott intézkedéseket tesz, és minden rendőri erőt bevon ennek az akciónak a végrehajtásába az illegális migráció visszaszorítása érdekében – írják a közleményükben. A céljuk, hogy a lakosság még nagyobb biztonságban érezze magát. 

 

A Magyar Nemzet helyi tudósítójának tapasztalata szerint is jelentősen csökkent a migránsok száma Szabadkán és a környéken. Amíg korábban az utcákon bárhol illegális bevándorlókra lehetett bukkanni, az elmúlt napokban szinte nem is lehet migránst látni. A helyiek ennek ellenére nem nyugodtak. Azt mondják, hogy attól tartanak, ez csak időszakos csend, s amint a hatósági fellépés csökken, visszatérnek a bevándorlók.

Az Észak-bácskai körzetvezető szerint ez az akció olyannyira sikeres, hogy Szabadkán már nincsenek migránsok, még a városban lévő befogadóközpont is üres. A Facebookon Bojan Soralov fényképet posztolt az üresen álló épületről. Mint írja: 

Szerbia Alekszandar Vucsics államfő vezetésével a legutóbbi Horgos-környéki migránslövöldözés után határozottan és szervezetten reagált a Szerb Köztársaság törvényeinek brutális megsértésére és arra, hogy a lakosság biztonságát fenyegetik az illegális bevándorlók az Észak-bácskai körzet területén. Az elmúlt kilenc napban a szerbiai belügyminisztérium speciális alakulatainak napi, huszonnégy órás járőrözésének lehettünk szemtanúi Szabadkán, és leginkább az erdők területén. Ennek eredménye a csempészek letartóztatása, az összes migráns kitelepítése a városból, valamint az is, hogy a szabadkai befogadóközpont már ötödik napja teljesen üres, vagyis inkább felhasználók nélkül áll. 

Soralov hozzátette: Szabadka a migránsok számára tiltott város.

Borítókép: Szerb hatósági akció a migráció ellen (Forrás: Szerb belügyminisztérium)

 



 


 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.