Izraeli háború: elítélték a zsidó állam ellen felszólaló politikust Amerikában

A demokrata képviselő Izrael ellen beszélt, a zsidó államot tette felelőssé a a történtekért.

2023. 11. 08. 7:28
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. október 4. A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi szárnya 2023. október 4-én, miután az elõzõ nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselõházi elnököt. Az elnök elmozdítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló, Szabadság nevû tömörülésének tagja, Matt Gaetz floridai képviselõ kezdeményezte. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház megszavazta Rashida Tlaib elítélését az Izrael-ellenes megjegyzései miatt. Az amerikai Demokrata Párt baloldali szárnyának kongresszusi képviselője korábban apartheid államnak nevezte Izraelt, sőt a zsidó államot tette felelőssé a a történtekért.

Mint arról lapunk is beszámolt, a képviselőház tagja szerint minden palesztin és izraeli élet elvesztése fájdalom, de az elnyomás ellenállást szül. Részben kritikát fogalmazott meg az amerikai vezetéssel szemben is, mondván: míg Washington feltétel nélkül milliárdokkal támogatja az apartheid kormányt, az erőszak folytatódik.

Az amerikai képviselőház kedden késő este megszavazta Rashida Tlaib michigani képviselő elítélését, amiért ő elmarasztalta Izraelt a Hamász elleni háborúban – írja az amerikai Bloomberg üzleti lap. A 234:188 arányban elfogadott határozat Tlaibot, az egyetlen palesztin amerikait a kongresszusban azzal vádolta, hogy hamis elbeszéléseket hirdetett a Hamász 2023. október 7-i  Izrael elleni támadásával kapcsolatban, és felszólított Izrael állam elpusztítására. A The Indepent brit napilap megjegyzi az üggyel kapcsolatban, hogy néhány demokrata is csatlakozott a republikánusokhoz a szavazás alkalmával.

A bizalmatlansági szavazás előtt Tlaib védeni próbálta magát az antiszemitizmus vádjával szemben. Azt mondta, nem engedi meg, hogy elhallgattassák, s azt sem, hogy elferdítsék a szavait – mondta. Bírálatot fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy szerinte az ő megjegyzéseire többen összpontosítottak, mint a gázai katonai támadásokra. 

Az az elképzelés, hogy Izrael kormányának kritizálása antiszemita, nagyon veszélyes precedenst teremt, és arra használják, hogy elhallgattassák nemzetünkben az emberi jogokért felszólaló különféle hangokat

– fogalmazott a képviselő. Tlaib bírálta Joe Biden elnököt is, amiért vitatja a gázai halottak számát.

A Fox News hírcsatorna jelentése szerint a büntetés, habár nagyrészt szimbolikus, Tlaib hivatalos és nyilvános megrovása volt a legutóbbi Izrael-ellenes megjegyzései miatt, amelyeket a zsidó nemzetnek a Hamász terrorcsoport elleni háborúja nyomán tett.

A politikus egyébként az X-en is posztolt, amelyben az izraeli háború borzalmaira hívta fel a figyelmet, s rámutatott arra is, hogy szerinte Izrael bombázta a baptista kórházat, ezzel pedig ötszáz palesztint, köztük orvosokat, gyerekeket, betegeket ölt meg. A „folyótól a tengerig" palesztin felszabadítást támogató szlogent is megosztotta közösségi oldalán.

 

Borítókép: A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselőházi szárnya (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.