Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért

Brüsszel gyorsítaná Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, de Magyarország nem enged a kisebbségi kérdések ügyében.

2023. 11. 08. 6:50
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ország esetében is elmozdulhat a holtpontról az uniós integráció kérdése. A NOS holland cikke szerint az Európai Bizottság (EB) pozitív jelentést küldhet ezzel kapcsolatban Ukrajna, Moldova és a csatlakozásra várakozó hat balkáni ország számára is.

A hangsúly elsősorban Kijeven van, amely a bizottság szerint készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Mint arról korábban a Magyar Nemzet is írt, az EB a jelentésében úgy véli, hogy Ukrajna maradéktalanul teljesített a tagjelölti státus eléréséhez szükséges hét pontból négyet. A támogatásnak ez az európai megnyilvánulása nagy jelentőségű a háborúban álló ország számára – jegyzi meg a holland sajtó, de hozzáteszi, hogy ebben a folyamatban az Ukrajnával szomszédos Magyarország útban van. 

Vétó jöhet Budapestről

Az ukránok támogatása azonban korántsem biztos, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya a következő decemberi EU-csúcson vétóval fenyeget. Az év utolsó hónapjában kellene ugyanis az európai vezetőknek ratifikálniuk a bizottság javaslatát – írják a hollandok. Az Orbán-kormány indoklása szerint sérülnek a kárpátaljai magyar kisebbség jogai. 

Új törvényeket vezettek be, amelyek megkeserítették az ukrajnai magyarok életét

 – fejtette ki Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: az Ukrajnában bevezetett nyelvtörvény kötelezi a kisebbségeket, s nem csak a magyarokat, hogy oktatásuk legalább hetven százalékát ukrán nyelven végezzék.

Ezt nem tudjuk elfogadni

– nyilatkozta Orbán Balázs a NOS-nak adott exkluzív interjújában. Hozzátette:

A magyar álláspont kristálytiszta: amíg ez a törvény létezik, az ukránokkal nem lehet megbeszélni az európai uniós integrációjukat.

Kijev cinikus játéknak tartja a magyarok vétóját

A holland médium beszámolt arról is, hogy a legfrissebb becslések szerint az ukrajnai háború kezdete óta drasztikusan csökkent a kárpátaljai magyarok száma a térségben. Korábban mintegy 150 ezren voltak, mostanra mintegy százezren lehetnek. Sokan, főleg a fiatalok a határon túl, Magyarországon keresnek menedéket.

A NOS azt írja, Ukrajnában cinikus játéknak tartják azt, hogy a magyar kormány vétóval fenyeget. Kijev szemében ugyanis minden magyar manőver gyanús, mert szerintük Magyarország továbbra is jó kapcsolatot ápol az Ukrajnát megszálló Oroszországgal. A nyelvtörvény esetében Ukrajna nem bízik Magyarország őszinteségében. 

Ezt a törvényt némileg módosítani kellene, tanácsolja az Európai Bizottság, de szerintük a probléma nem elég nagy ahhoz, hogy több mint negyvenmillió ukrán sorsa múljon rajta – olvasható a cikkben, amelyben hozzáteszik: Brüsszelben félnek, hogy az Orbán-kormány kibékíthetetlen álláspontot foglal el majd a kérdésben, hogy egy egészen más ügyben legyen igaza, mégpedig az uniós támogatások elnyerésében. Budapest a kritikusok szerint alkuként használja a kárpátaljai nyelvtörvény ügyét: Magyarország csak akkor vonná vissza a vétóját, ha az ország továbbra is megkapja a milliárdos uniós támogatást.

Politikai manipuláció Budapestről

– mondja Viktor Mikita. Kárpátalja megye kormányzója aláhúzta: állandó kapcsolatban van a magyar kisebbséggel.

Ukrajna EU-tagjelölt országként nagyon is tisztában van azzal, hogy tiszteletben kell tartania a kisebbségek jogait

– tette hozzá az ukrán politikus. 

Magyarország azonban kevésbé bizakodó ebben a tekintetben. Orbán Balázs hozzáfűzte: Magyarország mindig is támogatta Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, de a szigorúbb nyelvtörvény mindent megváltoztatott.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélésüket követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.