Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna európai uniós csatlakozásáról

Az Európai Bizottság szerint a tárgyalások megkezdéséhez szükséges hét kritériumból Ukrajna négyet teljesített.

2023. 11. 07. 12:16
Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and President of the European Commission Ursula von der Leyen smile after a press conference following a talks in Kyiv on May 9, 2023. European Commission President Ursula von der Leyen arrived in Kiev on May 9, 2023, to mark Europe Day and show her support for Ukraine in the face of the Russian offensive, on the day Moscow commemorates the victory over Nazi Germany. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság egy nemrég kiadott jelentésében úgy véli, hogy Ukrajna maradéktalanul teljesítette a tagjelölti státusz eléréséhez szükséges hét pontból négyet.

Ukrajnának az elmúlt időszakban sikerült módosítania az ukrán alkotmánybíróság bíráinak kiválasztási eljárásáról szóló jogszabályok végrehajtását a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően. Emellett Ukrajna létrehozott egy bizottságot, amely a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsba jelöltek ellenőrzésének befejezése és az ukrán bírák magas szintű minősítő bizottságának létrehozásáért felel.

Harmadikként a pénzmosás elleni jogszabályokat módosították olyan formán, hogy az Európai Unió által elfogadott előírásoknak megfeleljen, és teljes reformot hajtottak végre a bűnüldözési ágazatban. 

Az Európai Bizottság szerint ugyanakkor Ukrajnának még dolgoznia kell a másik három kritérium teljesítésén, különösen a korrupció elleni küzdelem tekintetében.

Ukrajnának továbbra is el kell fogadnia a NABU létszámának növeléséről szóló törvényt, és a korrupció megelőzéséről szóló törvényből el kell távolítania azokat a normákat, amelyek az ellenőrzési folyamaton már átesett vagyonok ellenőrzésének folytatását korlátozzák

– áll a jelentésben.

Ami a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályok reformját illeti, a jelentések szerint a Velencei Bizottság ajánlásait továbbra sem hajtották végre maradéktalanul.

Ukrajna 2022-ben nyerte el az uniós tagjelölti státuszt. Az Európai Bizottság ugyanakkor egy cselekvési tervet adott át Ukrajnának, amelyet végre kell hajtania az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Korábban a Politico azt írta, az EU arra készül, hogy 2023 decemberében hivatalosan is bejelentse a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.