Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Elképesztő mértékben ugrott meg az antiszemita cselekmények száma Franciaországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.06. 06:29 2023.11.06. 09:06
Elképesztő mértékben ugrott meg az antiszemita cselekmények száma Franciaországban

Az elmúlt hónapban több évtizede nem tapasztalt mértékben nőtt meg az antiszemita bűncselekmények száma Franciaországban. A tetten ért elkövetők szerint Oroszország keze van a dologban.

Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta – közölte a kormány vasárnap.

Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt

– jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában. A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi – tette hozzá. Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

Laurent Nunez párizsi prefektus vasárnap jelezte, hogy a fővárosi régióban október 7. óta 257 antiszemita cselekmény történt, és kilencven embert letartóztattak. A prefektus szerint nincs tipikus profilja az elkövetőknek, vannak köztük fiatal gyerekek, akik nagyon súlyos dolgokat állítanak, de olyanok is, akik inkább a palesztin ügy védelmét képviselik, és elszaladt velük a ló. 

A múlt héten a párizsi házak falára festett Dávid-csillagokról a rendőrség vezetője ügy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest atipikus esetről, egy összehangolt akcióról van szó, amelyet úgy tűnik, hogy egy elkövetői csoport hajtott végre. Elmondása szerint mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem.

Október 27-én az ügyben letartóztattak egy moldovai házaspárt, miután tetten érték őket, amint kék Dávid-csillagot festettek egy ház falára a párizsi 10. kerületben. A házaspár azt állította, hogy egy Oroszországban élő ember megbízásából követték el a bűncselekményt

– értesült az AFP hírügynökség rendőrségi forrásokból.

Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője valamennyi politikai erőt felszólította arra, hogy csatlakozzanak egy antiszemitizmus elleni nagygyűléshez. – Felszólítom az összes politikai erőt, hogy jelentsék ki, Franciaországban a legkisebb antiszemita cselekmény vagy a legkevesebb antiszemita kijelentés is elfogadhatatlan, és hogy a francia zsidók nem tehetők felelőssé a világ más részein élő zsidók által elkövetett cselekményekért – mondta vasárnap az ellenzéki politikus a Radio J nevű zsidó közösségi rádiónak nyilatkozva.

Az antiszemitizmus elleni nagygyűlést a párizsi République téren a következő napokban kívánják megtartani a szocialisták. Párizsban szombaton a rendőrség szerint 19 ezren vonultak fel tűzszünetet követelve a közel-keleti konfliktusban, egyes transzparenseken „Állítsátok meg az erőszak körforgását” felirat volt olvasható. Ez volt az első nagyobb – hatósági engedéllyel tartott – megmozdulás Párizsban a Hamász október 7-i támadása óta, az eseményt a CGT radikális szakszervezet szervezte. Vasárnap a második legnagyobb francia városban, a déli Marseille-ben követeltek ezrek tűzszünetet Gázában.

Franciaországban él Európában a legnagyobb – öt-hatszáz ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk öt- és hatmillió közötti.

 

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)
 

Támadás Izrael ellen

Ledobták az első segélyszállítmányt az amerikaiak a Gázai övezetben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.