Oroszországot vádolja Párizs az antiszemita támadásokkal

Dávid-csillagokkal jelöltek meg több házat a francia fővárosban, egy moldovai házaspárt letartóztattak.

2023. 11. 03. 8:23
null
Párizs, 2023. október 12. Résztvevõk a Párizsban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, legalább 1300 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1300 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint a párizsi zsidók házainak Dávid-csillaggal való megjelölésével kapcsolatban letartóztattak egy moldáviai házaspárt, akiket egy oroszországi személy utasított az antiszemita cselekmény végrehajtására.

Múlt pénteken egy 33 és egy 29 éves, moldvai származású házaspárt letartóztattak és őrizetbe helyeztek. A két moldovai – akit a Dávid-csillagok felragasztásával vádolnak – a kihallgatás során azt állította, hogy egy oroszországi magánszemély megbízásából hajtották végre a bűncselekmény-sorozatot.

A házaspárt egy szomszédjuk jelentette fel, aki látta a férfit és a nőt kék csillagokat ragasztani egy épület falára. Most mindkettőjüket származási vagy vallási indíttatásból elkövetett, súlyosbított bűncselekmény elkövetésével vádolják a párizsi hatóságok.

A házaspár a kihallgatás során elmondta, hogy a bűncselekményt egy harmadik személy utasítására követték el. Az ügyészség szerint mindketten szabálysértést követtek el, aminek eredményeként az eljárás lezárása után kitoloncolhatják őket a Franciaországból. 

Az ügyészség ugyanakkor közölte, az továbbra is vizsgálat tárgyát képezi, hogy a Dávid-csillagok felrajzolásával a zsidókat meg akarták sérteni, vagy pedig az épületekben élők vallási hozzátartozását akarták megjelölni. 

Franciaországban október 7-e, az Izrael és a Hamász között kirobbant háború kezdete óta 857 antiszemita cselekményt regisztráltak, és 425 embert tartóztattak le antiszemita indíttatású bűncselekmények elkövetésével kapcsolatban.

Borítókép: Résztvevők a Párizsban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.