Pandák hozhatják el a békét?

Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozójának egyik eredménye első ránézésre jelentéktelennek tűnhet, azonban komoly döntésről van szó.

Forrás: Bloomberg2023. 11. 16. 8:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozásának egy nem várt eredménye született. A kínai elnök jelezte, hogy Kína megújítja „pandadiplomáciáját” az Egyesült Államokkal azáltal, hogy ismét amerikai állatkertbe küld medvéket, jelezve a világ két legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatok stabilizálására irányuló szándékát is egyben.

BIDEN, Joe; HSZI Csin-ping; panda
Joe Biden amerikai elnök (j4) és az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC csúcstalálkozójára érkező Hszi Csin-ping kínai elnök (b3) megbeszélést folytat a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Pool/The New York Times/Doug Mills)

 Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozóján tartott vacsorán a kínai államfő azt mondta, hogy a pandák régóta a kínai és az amerikai nép közötti barátság küldöttei, hozzátéve, hogy készek folytatni az együttműködésüket az Egyesült Államokkal a pandavédelem terén.

Az új együttműködés Washington számára kiemelten fontos, mivel a jövő év végére az ország elveszítené az összes kínai pandáját a hitelszerződések lejárta miatt.

Kína korábban nem indokolta meg, hogy vadon élő állatokkal foglalkozó ügynöksége miért nem írt alá új szerződéseket az amerikai állatkertekkel. San Diego utolsó pandái 2018-ban és 2019-ben tértek vissza Kínába, miután kölcsönszerződésük lejárt. Az atlantai állatkert jelenleg az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol pandákat tartanak, de az eddigi tervek szerint jövőre ők is hazatérnek.

Borítókép:  Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.