Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia

Román szuverenista pólust hoz létre a magyarellenes AUR

Az egykori fociultra George Simion vezette párt Szuverenista Pólus név alatt tömörítené a magukat nacionalistának, konzervatívnak valló román politikai erőket.

Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szervezkedik a felmérések alapján húsz százalék körüli támogatottsággal rendelkező ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Az egykori fociultra George Simion vezette párt Szuverenista Pólus név alatt tömörítené a magukat nacionalistának, konzervatívnak valló román politikai erőket. 

Az AUR a parlamentben is igyekszik bővíteni frakcióját, a kormányzó szociáldemokratákról és a nemzeti liberálisoktól, de az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség soraiból is erősít a szélsőségesként emlegetett formáció.       

Simion a HotNews portálnak azt mondta, pártja mellett négy kisebb, parlamenten kívüli politikai formáció alkotja majd a magát szuverenistaként meghatározó szövetséget. – Az AUR a Szuverenista Pólusba hív minden olyan pártot, egyesületet, amelyik szemben áll a jelenlegi kormánykoalíciót alkotta pártokkal – nyilatkozta az AUR-vezér. Mint fogalmazott, 

ők védik a „normális, természetes értékeket”. 

George Simion közölte: a pólus létrehozását jövő héten jelentik be. Az öt politikai alakulat választási szövetségként indul majd a 2024-es választásokon.

Az AUR egyébként rendszeresen magyarellenes üzeneteket fogalmaz meg, az egyik főszervezője az úzvölgyi katonatemető elleni soviniszta, kegyeletsértő hadjáratnak.

Dan Tanasa AUR-képviselő több száz pert indított az utóbbi években a magyar nyelvű feliratok erdélyi, köztéri használata ellen, ebből jó néhányat megnyert.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke több alkalommal is a magyarság ellenségének nevezte az AUR-t.

Marius Vacarelu román politikai elemző úgy látja, az AUR uralni fogja a választási színteret. 

Pártként ők a legerősebbek. Csak ők képesek nagygyűléseket szervezni, anélkül, hogy fizessenek a résztvevőknek. Az egyetlenek, akik valóban tudnak kommunikálni a hazai és a diaszpórában élő szavazókkal. Csak nekik van okostelefonos alkalmazásuk

– sorolta az AUR erősségeit a Maszol erdélyi portálnak nyilatkozó elemző. 

Hozzátette: ők fogják a legtöbb témát bedobni a romániai közvélemény elé, beleértve a gazdasági helyzetet. A szakértő szerint a román társadalomban nő az idegesség, ezért az embereket kevésbé érdeklik a mélyebb magyarázatok, hajlamosabbak a gyorsan ítélkező álláspontok befogadására szociális téren is. Vacarelu úgy látja, az AUR aligha ér el 25 százalékos eredménynél rosszabb eredményt, s a harminc százalékot sem tartja kizártnak.

Egy tavaly őszi közvélemény-kutatás azt jelezte: a romániaiak többsége szerint a bukaresti vezetésnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. Hatvanegy százalékos támogatottságot mértek ennek az irányvonalnak a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze tizenhat százalékon állt.

Borítókép: Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.