Talán későn, de ébredeznek a franciák

Túl sokba kerül az adófizetőknek az illegális migránsok ellátása.

Forrás: V4NA2023. 11. 10. 15:46
Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia felsőház, a szenátus nagy többséggel úgy döntött, hogy megszünteti a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsok állami egészségbiztosítását. Kétszáz szenátor szavazott mellette, 136 ellene – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A felsőházban jobbközép többség van, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja azonban nem képviselteti magát benne.

Mint ismert, az elutasított menedékkérők és illegális migránsok ellátása évente 1,2 milliárd euróba kerül a francia adófizetőknek. A biztosítás Németországhoz hasonlóan az orvosi és fogászati költségek teljes fedezetét állta mindazoknak, akik legalább három hónapja Franciaországban tartózkodnak. Mostantól csak az akut fájdalmak és a terhesség miatti sürgősségi orvosi ellátás marad a keretben.

A V4NA azt írja, a baloldali politikai pártok felháborodtak a szenátus döntésén. A francia Zöldek szégyenről és határtalan idegengyűlöletről beszéltek, a szocialisták pedig azzal vádolták a kormányt, hogy a jobboldal cinkosa. Emmanuel Macron elnök francia kormánypártja, a Reneszánsz megosztott a kérdésben. Míg Gérald Darmanin belügyminiszter az eltörlés mellett van, addig Aurélien Rousseau egészségügyi miniszter ellenzi azt.

A parlament alsóháza decembertől tárgyalja a szenátus törvényjavaslatát. A Reneszánsz (171 mandátum) valószínűleg megkapja a koalíciós partnerek (70 mandátum), valamint a Nemzeti Tömörülés (88 mandátum) és a republikánusok (62) támogatását ebben a kérdésben. Mint ismert, az abszolút többséget 279 mandátum jelenti.

Németországban, ahol a migránsok egészségbiztosítása az első naptól kezdve érvényes, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt évek óta bírálja ezt a megközelítést. Legutóbb már Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ellenzéki párt vezetője is kifogásolta, hogy az illegális migránsok fogászati kezelésre járnak, miközben a németek alig kapnak időpontot a fogorvosnál. Ez a médiában és a német kormány részéről is heves támadásokat váltott ki.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.