Temérdek bűncselekményért felelősek a Svájcban élő muszlimok

Nemi erőszak, gyilkosság, nagy értékű lopások – ezekben az ügyekben ítélték el tavaly a külföldi lakosság többségét.

2023. 11. 06. 5:40
null
Zürich, 2018. február 23. Rendõr elemlámpával néz egy jármû alá a feltételezett lövöldözés helyszínén Zürichben 2018. február 23-án. (MTI/EPA/Ennio Leanza) Fotó: ENNIO LEANZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly Svájcban feljegyzett összes nemi erőszak és gyilkosság több mint felében külföldi állampolgárokat ítéltek el. A szövetségi kormány adatai azt mutatják, hogy az ország bűnügyi statisztikáiban drasztikusan felülreprezentáltak a túlnyomórészt muszlim országokból érkező migránsok.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal múlt hónapban közzétett adatai szerint Svájcban tavaly összesen 93 693 embert ítéltek el bűncselekmények miatt. 

Az elítéltek közül mindössze 39 798 volt svájci állampolgár, ami azt jelenti, hogy az összes megoldott bűncselekmény 57,5 ​​százalékát külföldi állampolgárok követték el.

Az adatokat Marc Vanguard, egy franciául beszélő statisztikus elemezte, aki kiemelten foglalkozott a bevándorlással és a biztonsággal.

A 2022-ben az országban az összes megoldott nemi erőszak 47 százalékáért és a gyilkosságok 44 százalékáért külföldi állampolgárokat ítéltek el. Emellett az ismert gyanúsítottak által elkövetett testi sértések 45 százalékát és a nagy értékű lopások 41 százalékát követték el svájci állampolgársággal nem rendelkező személyek.

A számok azt mutatják, hogy aránytalanul sok migráns követ el bűncselekményeket az országban, tekintve, hogy a Svájcban élő, és az országon kívül születettek aránya körülbelül 26 százalék.

Emellett a statisztikák szerint a túlnyomórészt muszlim országokból érkező migránsokat nagyobb valószínűséggel ítélik el ezekért a súlyos bűncselekményekért. Az észak-afrikai arab országokból, Tunéziából, Marokkóból és Algériából származó személyek pedig az átlag svájci polgárnál hétszer nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos bűncselekményeket.

A bevándorlás és a közbiztonság csökkenése közötti kapcsolat tagadhatatlan. Ideje ezeket a számokat nagyon széles körben terjeszteni, hogy hozzájáruljunk a kollektív tudatossághoz 

– jelentette ki Marc Vangard statisztikus. 

A szubszaharai Afrikából érkező migránsokat ötször, az afgán és pakisztáni állampolgárokat háromszor, a román és bolgár állampolgárokat pedig kétszer nagyobb eséllyel ítélik el súlyos bűncselekmények miatt Svájcban. Emellett Vanguard elemzése szerint az afrikai migránsokat háromszor gyakrabban ítélték el kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt, és két és félszer gyakrabban a közlekedéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mint a svájciakat.

Borítókép: Rendőr elemlámpával néz egy jármű alá a feltételezett lövöldözés helyszínén Zürichben 2018. február 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ennio Leanza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.