Több mint száz életet követelt a földrengés + videó

Az összeomlott házak alatt kutatnak a túlélők után Nepálban.

2023. 11. 04. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz ember meghalt egy földrengésben Nepálban. Az ázsiai országban a biztonsági erőket is bevetették a mentés elősegítésére Dzsadzsarkot térségében – írja a BBC brit közszolgálati médium. 

Erős rengéseket éreztek a nepáli fővárosban és a szomszédos India városaiban, köztük Delhiben is. A hadsereg szóvivője szerint több száz ember megsérült, Dzsadzsarkot kórháza pedig tele van sebesültekkel. A földrengést követő egy órán belül további három rengést éreztek. Sokan az éjszaka hátralévő részét a szabadban töltötték, mert tartanak a további rengésektől és attól, hogy a házaik összedőlhetnek.

A videófelvételeken többszintes téglaházak omladozott homlokzata látható. A közösségi médiában közzétett bejegyzésekben az emberek a sötétben törmelékek között kutatnak, hogy túlélőket húzzanak ki az összeomlott épületek közül.

Pushpa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök szombaton érkezett meg az érintett régióba, miután kifejezte „mély szomorúságát” a földrengés által okozott veszteségek miatt. Elmondta, hogy utasította a biztonsági szerveket, hogy azonnal indítsák el a mentést. A kutatási és mentési munkákat azonban nehezíti, hogy az utakat a földrengés miatti földcsuszamlások elzárják.

A nepáli Országos Szeizmológiai Központ szerint a rengés erőssége 6,4 volt, de a Német Geotudományi Kutatóközpont később 5,7-re mérsékelte, az Egyesült Államok Földtani Intézete pedig 5,6-os erősségűnek minősítette.

Borítókép: Földrengés, illusztráció (Fotó: Pixabay, Tumisu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.