Ukrajna vádat emelt Kirill pátriárka ellen

A kijevi vezetés az ukrajnai háborúval összefüggésben fogta perbe a pátriárkát.

2023. 11. 04. 21:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán rendfenntartó szervek hivatalosan is megvádolták Kirillt, az orosz ortodox egyház fejét az ország területi integritásának és sérthetetlenségének megsértésével, valamint Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és a legfőbb ügyészség bizonyítékokat gyűjtött az orosz ortodox egyház feje, Vlagyimir Gundjaev (más néven Kirill pátriárka) ellen, aki korábban már többször is nyilvánosan támogatta Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agresszióját, és tagadta, hogy az orosz hadsereg a megszállt területeken háborús bűncselekményeket követett el.

A vizsgálat szerint a moszkvai pátriárka az orosz legfelsőbb katonai és politikai vezetés belső körének tagja, és az egyik első közéleti személyiség volt, aki nyilvánosan támogatta az Ukrajna elleni teljes körű háborút.

Emellett a vádak szerint a pátriárka aktívan propaganda terjesztésére használja az Oroszországi Föderáció területén az irányítása alatt álló orosz ortodox egyház által vezetett vallási közösségeket, valamint az ukrajnai ukrán ortodox egyház képviselőit.

Kirill emellett az ukrán vezetés szerint rendszeresen terjeszti a Kreml narratíváit online prédikációkon vagy videóbeszédeken keresztül. 

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján az SZBU vádat emelt Kirill ellen, Ukrajna területi integritásának és határainak sérthetetlenségének megsértésével, Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával és jogosnak való elismerésével valamint a tervezésben való közreműködéssel kapcsolatban. A hatóságok közlése szerint pedig átfogó intézkedéseket foganatosítottak annak érdekében, hogy az Ukrajna elleni bűncselekmények elkövetőjét bíróság elé állítsák.

Borítókép: Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje (Fotó: AFP/Orosz ortodox egyházi sajtószolgálat/Igor Palkin) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.