Ukrajnába vezetett az új brit külügyminiszter első útja

David Cameron Gázával kapcsolatos véleménye még okozhat fejfájást Rishi Sunak miniszterelnöknek.

2023. 11. 16. 10:07
null
BRITAIN-POLITICS-ATTACK Fotó: NIKLAS HALLE'N
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte még meg sem száradt a tinta a kinevezésén, a volt miniszterelnök és újdonsült külügyminiszter David Cameron már meg is ejtette első munkalátogatását. Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Cameron ismét nyomatékosította Nagy-Britannia elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett. Megígérte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is „erkölcsi, diplomáciai, gazdasági, de mindenekelőtt katonai támogatást” nyújt a háborúban álló kelet-európai országnak – számol be róla a BBC brit közszolgálati médium.

Az ukrán elnök gratulált Cameronnak a kinevezéséhez, és megköszönte, hogy új pozíciójában először Kijevben tett munkalátogatást.

Ez nagyon fontos, különösen most, amikor a világ nemcsak az ukrajnai harctéren kialakult helyzetre figyel

− mondta Zelenszkij, utalva az izraeli háborúra.

David Cameron hétfői külügyminiszteri kinevezése még okozhat fejfását Rishi Sunak miniszterelnöknek. Korábban ugyanis Cameron meglehetősen sarkos véleményt fogalmazott meg a Gázai övezettel kapcsolatban – írja a The Independent napilap.

Egy 2010-es törökországi látogatása során konkrétan úgy fogalmazott, hogy

Gáza nem maradhat és nem is szabad hagyni, hogy börtöntábor maradjon.

Hogy a jelenlegi helyzetben a hasonló megjegyzések mennyire növelik a brit kormány amúgy is rogyadozó népszerűségét, az kétséges. Rishi Sunaknak mindenesetre nagyon gyorsan elő kell rántania valamit a kalapból, ha nem akarja, hogy a konzervatívok csúfos vereségbe szaladjanak bele a jövő évi választásokon.

Borítókép: David Cameron (Fotó: AFP/Niklas Hallen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.