Sürgősségi törvénytervezetet készít a brit kormány a ruandai áttelepítések ügyében

Nem fogadja el a brit legfelsőbb bíróság döntését Rishi Sunak.

Forrás: MTI2023. 11. 15. 21:32
SUNAK, Rishi
London, 2023. november 15. Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2023. november 15-én. Sunak kijelentette, hogy kormánya olyan új államközi szerzõdésen dolgozik, amely garantálja, hogy a Nagy-Britanniába illegálisan bejutó, Ruandába áttelepítendõ menedékkérõket a közép-afrikai ország ne toloncolja ki. MTI/AP/Pool/Getty Images/Leon Neal Fotó: Leon Neal
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány sürgősséggel új törvénytervezetet készít, amely lehetővé teszi, hogy a londoni alsóház biztonságos országnak nyilvánítsa Ruandát – jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök. Sunak utalt egy olyan törvénymódosítás lehetőségére is, amelynek alapján az Emberi Jogok Európai Bíróságának nem lesz módja a brit parlamenti döntések végrehajtásának megakadályozására.

A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján a konzervatív párti miniszterelnök elmondta: kormánya olyan új államközi szerződésen dolgozik, amely törvényerejű garanciákat teremt arra, hogy a Nagy-Britanniába illegálisan bejutó, Ruandába áttelepítendő menedékkérőket a közép-afrikai ország ne toloncolja tovább más országokba.

Hozzátette: az új megállapodás azt is garantálja, hogy Nagy-Britannia visszafogadja mindazokat, akinek visszaszállítását bíróság rendeli el.

Az áttelepítési programról Boris Johnson volt brit kormányfő kötött megállapodást Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság szerdai végzésében jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel.

Johnson a megállapodást ismertető tavalyi alsóházi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Ruanda a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik. Az egyezményt bírósági útra terelő emberi jogi szervezetek viszont azzal érveltek, hogy Ruandában önkényuralmi rezsim van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, sőt a gyilkosságoktól sem, ha valaki szembefordul vele.

Szerdai sajtótájékoztatóján Rishi Sunak kijelentette: a ruandai áttelepítés ügyében kialakult jogi körhintát meg kell állítani, éppen ezért a sürgősséggel készülő törvénytervezet garantálja, hogy a továbbiakban nem lehet a Ruandába induló áttelepítő járatok elindulását újból és újból a brit bíróságokon megakadályozni.

Sunak szerint ezzel együtt is fennáll jelenleg a lehetősége annak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága beavatkozik. A brit miniszterelnök kijelentette azonban: ha a strasbourgi székhelyű bírói fórum szembefordul a brit parlament kifejezett akaratával, akkor ő törvénymódosításokra is készen áll, és hajlandó a nemzetközi kapcsolatrendszer vonatkozó elemeinek felülvizsgálatára is az utunkban álló akadályok eltávolítása végett.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10.-ben 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Pool/Getty Images/Leon Neal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.