Ukrán külügyminiszter: Az EU nem lesz képes egymillió tüzérségi lövedéket szállítani márciusig

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elismerte, hogy az Európai Unió nem képes teljesíteni azt a vállalását, hogy 2024 márciusáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Kijevnek.

2023. 11. 14. 13:33
Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter. (Forrás: TRT World Now / Twitter)
Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter. (Forrás: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elismerte, hogy az Európai Unió nem képes teljesíteni azt a vállalását, hogy 2024 márciusáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Kijevnek. Kuleba egy televíziós adásban megerősítette a Bloomberg értesülését arról, hogy az EU valószínűleg nem tudja tartani a határidőt, a védelmi iparon belüli problémákra és bürokratikus akadályokra hivatkozva.

„Sajnálatos módon a Bloomberg pontos. Vannak kihívások, és ezekről hangot is adtunk” – jelentette ki Kuleba a Pravdának, hangsúlyozva, hogy 

Az akadályt nem az EU-n belüli politikai akarat hiánya, hanem a védelmi ipar siralmas állapota és számos adminisztratív akadály okozza.

Bár Kuleba elismeri az EU folyamatban lévő erőfeszítéseit e problémák megoldására, hangsúlyozta, hogy gyorsított cselekvésre van szükség. „Igazán nagyra értékeljük az Európai Unió támogatását, de kiigazításokra van szükség. Az ukrán gyalogosoknak égető szükségük van lövedékekre” – zárta szavait a külügyminiszter.

Az Európai Unió 2023 márciusában ígéretet tett arra, hogy 12 hónapon belül egymillió tüzérségi lövedéket biztosít Ukrajnának. A terv kezdetben a rendelkezésre álló készletek felhasználását, később pedig közös szerződések kötését és az ipari kapacitás növelését írta elő. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter október végén elárulta, hogy az EU már 300 ezer lövedéket szállított Kijevnek. 

Borítókép: Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter (Forrás: TRT World Now / Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.