Ukrán külügyminiszter: alig várjuk, hogy megkapjuk a békekeret nyolcadik részletét

Dmitro Kuleba az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás növelését kérte az uniós külügyminiszterek tanácskozásán.

2023. 11. 14. 7:16
KULEBA, Dmitro
Kijev, 2023. október 16. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszterrel, az EBESZ ügyvezetõ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2023. október 16-án. MTI/EPA/Pool/Reuters/Thomas Peter Fotó: Thomas Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós külügyminiszteri tanácsülést tartottak Brüsszelben. Az ülésen kiemelt téma volt a közel-keleti konfliktus és Ukrajna helyzete is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

ukrán kollégája is bejelentkezett az ülésen videókapcsolaton keresztül, hogy újabb támogatást kérjen a harchoz.

Erről pontos beszámolót tett közzé az ukrán külügyminisztérium is, ahol leírják, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás növelését, a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés jóváhagyását, valamint az Oroszország elleni új szankciócsomag jóváhagyásának felgyorsítását szorgalmazta.

Hálásak vagyunk minden támogatásért. Alig várjuk, hogy megkapjuk a Békekeret nyolcadik részletét és hogy az Európai Békekereten belül létrehozzanak egy 20 milliárd eurós különalapot Ukrajna megsegítésére.

– idézi az ukrán miniszter szavait a minisztériumi közlemény.

Ahogy korábban is megírtuk, Ukrajna-eszköz néven hozna létre alapot Brüsszel, amelynek értelmében új ukrán hitelkeretet nyitnának ötvenmilliárd eurós összkapacitással a 2024–2027-es időszakra. Ezen túl, hogy gyorsan pénzt juttathassanak Ukrajnába, az úgynevezett Európai Békekeretből is egy 500 millió eurós csomagot szeretnének biztosítani katonai segítségnyújtás biztosítására.

A magyar külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy óriási volt a nyomás annak érdekében, hogy Magyarország járuljon hozzá az újabb 500 millió euró kifizetéséhez az Európai Békekeretből az ukrajnai fegyverszállításokra. 

Természetesen ehhez a mai ülésen sem járultam hozzá, hiszen továbbra is tartjuk az álláspontunkat, hogy mindaddig, amíg nem kapjuk meg az ukrán korrupcióellenes ügynökségtől a garanciát arra, hogy nem ismétlődhet meg az, hogy az OTP-t vagy bármely magyar vállalatot koholt vádak alapján a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezik, addig nem tudunk előrelépni a kérdésben

– emelte ki Szijjártó. A külügyminiszter elmondása szerint az ülésen sokan kikeltek álláspontja ellen.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (MTI/EPA/Pool/Reuters/Thomas Peter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.