Varga Judit: Egyértelműen ki kell jelölni az EU és a tagországok jogait

A Századvég szuverenitáskonferenciáján Varga Judit arról beszélt, hogy 2024 a szuverenitásvédelem éve lesz.

2023. 11. 13. 12:03
Századvég konferencia Varga Judit
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész magyar történelem a szuverenitásért folyó eposz – jelentette ki a Századvég konferenciáján a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetője. Varga Judit szerint ha a szuverenitásvédelemről beszélünk, akkor a nemzeti identitásról is beszélni kell.

Ezért pedig egyértelműen ki kell jelölni a tagországok és az Európai Unió jogait

– mondta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, aki szerint jelenleg ezek a jogok összefolynak, ami komoly problémákhoz vezet. Varga Judit úgy látja: 

a szuverenitás valójában egy határkijelölés, hogy hol van állam és állam, illetve a nemzetközi szervezetek között az a vonal, amelyet nem szabad túllépni.

Az Európai Unióval és a működésével kapcsolatban Varga Judit úgy fogalmazott: Brüsszelben nap mint nap meg kell harcolni a nemzeti szuverenitásért. Különösen igaz ez a politikus szerint a jogállamiság kérdésében, az Európai Bizottság ugyanis továbbra is a gyermekvédelmi törvény és az illegális migrációval kapcsolatban kialakított álláspont miatt nem folyósítja az uniós forrásokat Magyarországnak.

Századvég konferencia Varga Judit
Fotó: Polyák Attila

Teljesen mindegy, hogy valaki EU-tag vagy csak tagjelölt,  ha valaki beleáll a politikai mainstreambe, akkor minden rendben lesz, de amint különvéleménye lesz egy országnak, azonnal problémákba ütközik

– jelentette ki Varga Judit. Emlékeztetett: a nemrég tartott választások következményeként Lengyelországot is elkezdték beállítani a brüsszeli alapértelmezett demokráciák közé, ami azt jelenti, hogy egy többpárti koalícióból álló kormány vezetheti az országot, ezzel elnyomva a valódi politikai többséget.

Lengyelország elvesztette a szuverenitás védelmi képességét, az EU pedig nyert egy lobbistát

– jegyezte meg Varga Judit, majd hozzátette, hogy mindezek ellenére a lengyel és a magyar intézmények közötti kapcsolatot fenn kell tartani és szorosabbra kell fűzni.

Borítókép: Varga Judit (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.