Veteránként kezelik a Wagner-zsoldosokat

Rehabilitálják Oroszoroszágban a sikertelen puccskísérlet után a Wagner zsoldosait.

2023. 11. 23. 17:03
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. augusztus 24. Wagner-logós zászlót feszítenek ki egy rögtönzött emlékhelyen férfiak Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának emlékére a szentpétervári Wagner-székház előtt 2023. augusztus 24-én kora reggel. Előző nap az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij "Wagner" Utkint, a csoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl. MTI/AP/Dmitrij Loveckij Fotó: Dmitrij Loveckij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rehabilitálhatják Oroszországban a Jevgenyij Prigozsin vezette júniusi sikertelen puccskísérlet után a Wagner zsoldosait, erről ír jelentésében a brit védelmi minisztérium. 

Az Unian ukrán hírportál hívja fel a jelentésre a figyelmet, ami szerint november 14-én a Wagner-harcosok egy csoportja hivatalos veteránigazolást kapott. 

Ez az első alkalom, hogy a Wagner-tagokat hivatalosan is veteránokként ismerték el.

„Az orosz védelmi minisztérium új rendszert indított el, amely lehetővé teszi, hogy a Wagner-zsoldosok veteránigazolásokat és a hozzájuk kapcsolódó bónuszokat megkaphassák. A Wagner-csoport a közelmúltban csatlakozott az orosz Nemzeti Gárda (Rosgvardia) parancsnoki struktúrájához” – áll a brit hírszerzés közleményében. 

A hírszerzés szerint ez lezárása egy hosszú és bizonytalan időszaknak, amikor nem lehetett tudni, hogy az orosz hatóságok hogyan fognak bánni a Wagner személyi állományával a lázadás után.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Wagner-csoport júniusban indult meg Moszkva irányába. Jevgenyij Prigozsin akkor úgy fogalmazott: Meg kell állítani az ország katonai vezetését! Bár a csapatok később visszafordultak, és az orosz vezetés büntetlenséget ígért a zsoldosoknak, sokáig nem lehetett tudni, mi lesz azon fegyveresek sorsa, akik nem álltak be az orosz hadseregbe a lázadás után. 

Jevgenyij Prigozsin a lázadás után alig két hónappal, egy rejtélyes repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét

Borítókép: Wagner-logós zászlót feszítenek ki egy rögtönzött emlékhelyen férfiak Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának emlékére (Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.