A britek és az ukránok a felelősek a civilek haláláért? + videók

Az ukrán légvédelmi rendszer eltévedt rakétái felelősek a civilek haláláért az oroszok szerint.

2023. 12. 30. 11:06
null
Harkiv, 2023. december 29. Tûzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követõen Harkivban 2023. december 29-én. Az orosz légierõ mintegy 110 rakétát lõtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb 16 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehetõ. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán. MTI/EPA/Jakiv Ljasenko Fotó: Jakiv Ljasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja az ukrajnai polgári objektumokra mért csapások miatt Oroszországot ért vádakra reagálva azt mondta, hogy az ukrán légvédelmi rendszer felelős a civilek haláláért. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Barbara Woodward brit állandó képviselő Oroszországot tette felelőssé, rámutatva, hogy a polgári áldozatok száma magasabb lett volna, ha nincs az a légvédelmi rendszer, amelyet Ukrajna a nemzetközi közösségtől kap, hívja fel rá a figyelmet a Lenta orosz hírportál. 

Nebenzja válaszul cinikusnak nevezte az ilyen állítást, arra utalva, hogy az ukrán rakéták vétik el a célt és esnek lakóházakra és közlétesítményekre, és felszólította az Egyesült Királyságot, hogy állítsa le Kijev légvédelmi rakétákkal való ellátását.

Ennél nagyobb cinizmust nehéz elképzelni. Ha az ukrán légvédelem nem működött volna, egyszerűen nem lett volna civil áldozat

– közölte Vaszilij Nebenzja.

Az állandó képviselő a nemzetközi humanitárius jog megsértésével is vádolta Ukrajnát, ami szerinte szintén ukránok halálát okozta. Ugyanakkor elismerte, hogy az orosz légi és űrerők tömeges csapást mértek „katonai létesítményekre Ukrajna-szerte”.

Legkevesebb harminc halottja és több mint százhatvan sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, az ukrán hadsereg szerint minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött és egész éjjel tartott.

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország közel 160 támadó eszközt lőtt ki, közöttük manőverező robotrepülőket és Sahíd típusú, robbanóanyaggal megrakott drónokat. A légvédelem 88 rakétát és 27 drónt lőtt le.

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy „Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik”, a tengeralattjáróról indítható Kalibr rakétát kivéve.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta: 

Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megerősítsük a légipajzsunkat. A világnak látnia kell azonban, hogy több segítségre és eszközre van szükségünk ahhoz, hogy felszámoljuk ezt a terrort 

– tette hozzá a Telegramon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az orosz állandó képviselő arról is beszélt, hogy mi Oroszország feladata Ukrajnában. Szerinte Moszkva megpróbálja megakadályozni, hogy a köztársaság hatóságai „végleg elpusztítsák a népét”. Mint mondta, a békés ukránokat, az ukrán nyelvet és az ukrán kultúrát semmi sem fenyegeti.

A különleges művelet nem ellenük irányul, hanem a bűnöző kijevi rezsim ellen, amely nem akarta befejezni a háborút saját honfitársai ellen Donbaszban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és klikkje bűnös döntést hozott Ukrajna minden polgára számára. A mi feladatunk most az, hogy megakadályozzuk, hogy végleg elpusztítsa népét 

– mondta Nebenzja, hozzátéve, hogy „a kijevi hatóságok ideje gyorsan fogy”.

Ukrán támadás Oroszország ellen

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyében egy ember meghalt, amikor ukrán rakéta csapódott egy családi házba – közölte a helyi kormányzó szombaton.

Vjacseszlav Gladkov azt mondta, hogy a pénteki ukrán rakétacsapások következtében több családi házban károk keletkeztek, egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek, míg Belgorod városában megszakadt a vízellátás.

Az orosz védelmi minisztérium szombati beszámolója szerint az orosz légelhárító egységek 13 ukrán rakétát semmisítettek meg pénteken Belgorod megye déli térségében és összesen 32 drónt lőttek le Brjanszk, Orjol, Kurszk és Moszkva régiók felett egy nap alatt. Esetleges károkról és áldozatokról a minisztérium nem adott tájékoztatást.

Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követően Harkivban 2023. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.