Orosz–ukrán háború: a németek is beismerik, túlzó volt az elvárás az ukrán ellentámadással kapcsolatban

Német tábornok: Oroszország jóval nagyobb ellenálló képességről tesz tanúbizonyságot, mint amire a Nyugat számított.

Forrás: Süddeutsche Zeitung2023. 12. 30. 8:39
null
Zaporizzsja, 2023. december 19. Ukrán katonák harcolnak a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború huszadik hónapjában. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több fiatal férfit soroznak be katonai szolgálatra Ukrajnában. Erről is beszélt a Süddeutsche Zeitung német országos napilapnak adott interjúban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Christian Freuding. A német védelmi minisztérium Ukrajnáért felelős vezérőrnagya nemrégiben járt a kelet-európai országban, s az ottani tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal. 

Sokat akar a szarka…

Az ukrán ellentámadással kapcsolatban úgy fogalmazott: a katonaemberek általában józanok. 

Ukrán katonák egy BM–21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Oleh PetraszjukFotó: Oleh Petraszjuk)

Ukrajna továbbra is bátran és elszántan harcol. Az, hogy ellentámadásuk leállt, annak is köszönhető, hogy nem volt légi támogatásuk, hiányzott a légelhárítás és a légvédelem

– nyilatkozta Freuding.

Hozzátette: a katonai sikerek elérésével kapcsolatos elvárások utólag nézve minden bizonnyal túlzók voltak. 

Kijelentette: az a várakozás, hogy az ukrán erők a lehető leggyorsabban nagy sikereket érjenek el az orosz invázió visszaszorításában, „természetesen eltúlzott”.

A tiszt hozzátette: 

Először nem úgy láttuk az oroszok ellenállási képességét, ahogyan most látjuk.

Freuding megjegyezte továbbá, hogy Oroszországnak sikerült megerősítenie hadiiparát, bővítette és növelte termelési kapacitását a drákói szankciórendszer ellenére is. 

 

Az oroszok is jelentős veszteségeket szenvednek el a háborúban, mondja a német tiszt

Az interjúban kiemelte ugyanakkor azt is, hogy Moszkva hatalmas emberi és anyagi veszteségeket szenvedett Ukrajnában, és hadserege meggyengülve kerül ki a konfliktusból.

A nyugati hírszerzés adatai szerint 300 000 orosz katona halt meg vagy sebesült meg olyan súlyosan, hogy már nem mozgósítható a háborúban

– mondta a lapnak Christian Freuding. Feltételezések szerint Oroszország több ezer harckocsit és gyalogsági harcjárművet is elveszített – tette hozzá.

Moszkvának azonban ennek ellenére sikerül folytatnia a csapatok toborzását, „beleértve a foglyok felhasználását” – mondta a német tiszt, aki aláhúzta, hogy emellett jelentős orosz befektetések figyelhetők meg a hadiiparban is.

A tábornok az interjúban elismerte, hogy Oroszország nagyobb „ellenálló képességről” tesz tanúbizonyságot, mint amire a nyugati szövetségesek számítottak a háború kezdetén.

Talán nem láttuk vagy nem akartuk látni, hogy olyan helyzetben vannak, hogy továbbra is ellátják őket a szövetségeseik

– mondta.

A beszélgetés végén kitértek a lapban arra az eshetőségre is, hogy a következő évben Donald Trump megnyerheti az amerikai elnökválasztást, s az USA megszüntetheti a NATO-tagságát. A tábornok erre reagálva hangsúlyozta: Amerika szuverén módon dönt, és természetesen tiszteletben tartják az eredményt. 

A mi feladatunk, hogy minden elképzelhető forgatókönyvre időben felkészüljünk. Ezt tesszük

– szögezte le Christian Freuding.

Borítókép: Ukrán katonák harcolnak a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború huszadik hónapjában (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.