Adócsalás miatt emeltek vádat Hunter Biden ellen + videó

Az amerikai elnök fiára akár 17 évnyi börtönbüntetést is kiszabhat az ügyészség.

2023. 12. 08. 11:12
BIDEN, Hunter; LOWELL, Abbe;
Wilmington, 2023. október 3. Hunter Biden, az amerikai elnök fia (j2) ügyvédje, Abbe Lowell (j) társaságában a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságára érkezik meghallgatásra 2023. október 3-án. Hunter Bident tiltott fegyverbirtoklás bûncselekményével vádolják. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc vádpontban, köztük három bűncselekményben emelt vádat Kalfornia államban az ügyészség az amerikai elnök fia, Hunter Biden ellen. A BBC brit közszolgálati média beszámolója szerint Joe Biden fia 2016 és 2019 között legkevesebb 1,4 millió dollárnyi adót nem fizetett be. Számlájára írható még továbbá hamis adóbevallás és az adómegállapítás elkerülése is. A BBC az 56 oldalas vádiratot összeállító ügyészekre hivatkozva azt írta,

pénzét drogokra, kísérőkre, barátnőkre, luxusszállodákra, bérleményekre, luxusautókra, ruhákra és más személyes jellegű tárgyakra költötte – röviden mindenre, kivéve az adóit.

Az ügyészek szerint Hunter Biden 2016 és 2020 között több mint bruttó hétmillió dollárt jövedelmet tett zsebre, ám a hatalmas összegek után nem adózott. Adóit és pénzügyi bírságait csupán utólag, 2020-ban rendezte kölcsön segítségével, ráadásul még volt feleségének sem fizette a közös gyermekeik után kiszabott tartásdíjat arra hivatkozva, hogy nincs elegendő pénzügyi forrása. A vádirat továbbá azt is megemlíti, személyes kiadásait gyakran üzleti költségként könyvelte el, például 2018 tavaszán, amikor Kaliforniába költözve Lamborghini típusú autót bérelt, amíg saját Porsche autójának megérkezésére várakozott.

Amennyiben elítélik az ügyben, akár 17 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A Politico brüsszeli hírportál azonban arra hívta fel a figyelmet, a tényleges börtönbüntetés kevesebb ideig szokott tartani.

A Fehér Ház ez idáig nem reagált az ügyre, Hunter Biden ügyvédje, Abbe Lowell csütörtökön azt állította, az új vádak mögött politikai célok állnak. Álláspontja szerint ha a vádlott vezetékneve nem Biden lenne, sem Kalifornia, sem Delaware államban nem indult volna eljárás. A mostani ugyanis már a második vádemelés Hunter Biden ellen, az elsőt szeptemberben Delaware államban indították ellene illegális fegyverbirtoklás miatt – az ügyben ártatlannak vallotta magát. 

 

Borítókép: Hunter Biden, az amerikai elnök fia (j2) ügyvédje, Abbe Lowell (j) társaságában a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságára érkezik meghallgatásra 2023. október 3-án (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.