Felfüggesztené Orbán Viktor uniós szavazati jogát Daniel Freund

Újabb magyarellenes kirohanásai voltak a német balliberális EP-képviselőnek a közösségi oldalán.

2023. 12. 08. 7:29
FREUND, Daniel
Brüsszel, 2022. november 17. Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselõ a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos uniós aggályokra adott magyar válaszintézkedésekkel kapcsolatban tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli épületében 2022. november 17-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő ötlettel állt elő Daniel Freund német európai parlamenti képviselő: a jövő csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó kapcsán azt javasolta a napokban, bocsássák szavazásra uniós szinten az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét, mellyel fel lehet függeszteni egy tagállam szavazati jogát. Az eszközt Magyarország ellen vetné be, Orbán Viktor miniszterelnökre vonatkozóan.

Ahhoz azonban, hogy a 7. cikk életbe lépjen, elég erős indoklással kell alátámasztani, hogy a célzott ország súlyosan sérti az uniós értékeket, továbbá az érintett felek is felszólalhatnak az ügyben.

Freund az X-oldalán közzétett bejegyzésében nem említi, hogy miért van ennyire feldúlt állapotban, de ennek minden bizonnyal köze lehet ahhoz, hogy közeleg az EU-csúcs, és Orbán Viktor a magyar és uniós érdekek mellett kiállva azt javasolta, ne tűzzék napirendre Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A nyíltan magyarellenes balliberális politikus az elmúlt napokban folyamatosan Orbán Viktorral van elfoglalva, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne fogalmazzon meg kritikát a miniszterelnökkel kapcsolatban. Egyik legutóbbi bejegyzésében Bayer Lili külföldi tudósító posztjára reagált, aki arról írt, hogy a magyar kormányfőnek már nem a kisebbségi jogok miatt van problémája Ukrajnával, hanem általánosan bírálja Kijevet.

A legnagyobb veszély az ukrajnai magyar kisebbségre? Putyin bombái. Az ukrajnai magyar kisebbség védelmének legjobb módja? Segíteni Ukrajnát a háború megnyerésében

– írta Freund Bayer Lili posztjára reagálva.

A háborúban álló Ukrajna tavaly februárban nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, 2022 júniusában pedig már tagjelölti státust kapott, miközben más országok már évek, évtizedek óta várnak arra, hogy csatlakozási folyamatukban előrelépés történjen. Törökország a legrégebbi várakozó a sorban – Ankara 1987-ben jelezte, hogy csatlakozna az EU-hoz, majd a tárgyalások 2005-ben meg is kezdődtek. Észak-Macedónia 2005 óta hivatalos tagjelölt, Szerbiával pedig 2014 óta tartanak a csatlakozási tárgyalások. A listán szerepel még Montenegró és Albánia is, emellett Moldova és Bosznia-Hercegovina tavaly szintén tagjelölti státust kapott. A leendő tagoknak kritériumok sorát kell ehhez teljesítenie. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden leszögezte: ahogy eddig sem, Ukrajna esetében sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt.

Olyan nincs, hogy Ukrajna megelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat. Ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette – elég csak a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára gondolni

– írta a posztjában a politikus.

 

Borítókép: Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.