Az Európai Bizottság döntött: tízmilliárd euróhoz jut Magyarország

A döntés felett egymás torkának esett még a baloldal is.

2023. 12. 13. 17:42
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. október 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én. MTI/AP/Omar Havana Fotó: Omar Havana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént a várva várt döntés az Európai Bizottság részéről, elfogadták a Magyarországnak járó pénzek egy részének folyósítását, elismerve, hogy megfelelőnek tartja az Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot.

A döntés értelmében a kohéziós alapból szabadul fel tízmilliárd euró, amit a magyar igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt tartottak vissza.

A kérdés nagy port kavart, még az elvártnál is nagyobbat. Természetesen a Magyarországot kritizáló sajtó és képviselők teljes vendettát indítottak. 

A héten nem hétköznapi jelenetnek lehettünk tanúi az Európai Parlamentben. Strasbourgban vitát folytattak „A demokráciavédelmi csomag” címmel. Az ülésen a bizottságot Dubravka Šuica  és Vera Jourová alelnökök képviselték. Az Európai Parlament baloldali fősodra a tőle elvárható módon viselkedett.

Egy ismert képviselő azonban veszélyes vizekre evezett, túl erősen állt bele a bizottságba.

Sophia In't Veld az ülésen ugyanis úgy fogalmazott, hogy senki sem hagyhatta figyelmen kívül azt az iróniát, hogy a bizottság pont a csomag bemutatásával párhuzamosan „kenőpénzt” fizet az európai kleptokrata vezetőnek, Orbán Viktornak. 

A képviselő jelentős magyarfóbiája végett magas gyakorlattal rendelkezik a műfajban, erről bizonyságot is tett és elmondta, hogy ő  csak „Lex Orbán”-nak nevezné amit a csomag bevezet, a civil szervezeteket potenciális külföldi ügynököknek bélyegezve.

Vera Jourová felbőszülve Sophia in’t Veld képviselő megjegyzésén személyesen reagált arra:

Jól hallottam? Tényleg azt mondta, hogy a bizottság korrumpálja Magyarországot, hogy van itt egy megvesztegetés? Megvesztegetni valakit bűncselekmény. Szeretném megkérni, hogy ezt ne használja még metaforikus esetben sem. Rendkívül érzékeny vagyok erre.

Ezzel szemben a magyar kormány képviseletében Tuzson Bence igazságügyi miniszter már rég bejelentette, hogy nincsen olyan, Magyarország irányába tett kérés, amelyet Magyarország száz százalékban ne teljesített volna.

Borítókép: Brüsszel, 2023. október 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én (MTI/AP/Omar Havana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.