Az Európai Unió szankcionálná az Oroszországgal kereskedő kínai cégeket

Ursula von der Leyen és Charles Michel csütörtökön Kínába látogatott.

2023. 12. 09. 13:05
HSZI Csin-ping; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Peking, 2023. december 7. A Hszinhua kína hírügynökség felvételén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Hszi Csin-ping kínai államfõ és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) a tárgyalásuk elõtt a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2023. december 7-én. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Huang Csing-ven
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai vezetőt, hogy haladéktalanul foglalkozzon az Oroszországnak kettős felhasználású termékeket szállító cégekkel. Michel egyúttal jelezte, hogy az EU-tagországok hamarosan megvitatják, hogy szankcionálják-e ezeket az entitásokat – közölte a Politico.

A lap szerint  körülbelül 13 kínai székhelyű vállalat van a látótókörben. A blokk szigorítani kívánja az Oroszországba exportált kettős felhasználású termékek kiszivárgását, amelyek Kijev és nyugati szövetségesei szerint lehetővé teszik az Ukrajna elleni háborút. 

Összeállítottunk egy listát azokról a vállalatokról, amelyekről feltételezhető, hogy szerepet játszanak szankcióink kijátszásában, és a csúcstalálkozó alkalmával egyetértünk abban, hogy fontos munka belemenni a részletekbe

 – mondta Michel újságíróknak a csúcstalálkozó után. 

Hszi Csin-ping a találkozón elvetette a kockázatmentesítés szükségességét, és ehelyett Kínát az európai kereskedelmi és technológiai ágazatok partnerének nevezte. Emlékezetes, az Egyesült Államok kiterjeszti a technológiai export korlátozását legnagyobb versenytársára.

Peking hajlandó az EU-t kulcsfontosságú partnerként kezelni a gazdasági és kereskedelmi együttműködésben, kiemelt partnerként a technológiai együttműködésben, valamint megbízható partnerként az ipari és értékláncokban

A Ho Li-feng kínai miniszterelnökkel folytatott következő ülésen keményebb retorikát folytattak az Európai Unió Kínával szembeni egyre határozottabb programja ellen – írja a lap.

Kína ellenzi a piacgazdaság alapelveinek megsértését és a gazdasági és kereskedelmi kérdések átpolitizálását és értékpapírosítását

 – mondta Li, hozzátéve, hogy Peking reméli, Európa óvatos lesz a korlátozó kereskedelempolitikák bevezetésében és a kereskedelmi jogorvoslatok alkalmazásában.

Borítókép:  A Hszinhua kína hírügynökség felvételén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Hszi Csin-ping kínai államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) a tárgyalásuk előtt a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2023. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.