Ballisztikus rakétát lőttek ki nemzetközi hajózási útvonalakra

Négy, a jemeni húszik által indított drónt lőttek le az amerikaiak, két ballisztikus rakéta pedig kevéssel vétette el a Vörös-tengeren haladó hajókat Az Indiai-óceánon egy Irán által indított drón csapódhatott egy vegyianyag-szállító hajóba.

2023. 12. 24. 7:27
null
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mozgalmas volt a szombati nap a Vörös-tengeren: az Egyesült Államok közlése szerint két ballisztikus rakétát lőttek ki a nemzetközi hajózási útvonalakra Jemen húszi lázadók által ellenőrzött részéről. A rakéták a vízbe csapódtak.

A húszik drónokkal is támadták a vörös-tengeri útvonalat. Az amerikaiak jelentése szerint a térségben járőröző Laboon nevű hadihajó négy Jemenből indított drónt lőtt le és több megtámadott hajótól is kapott segélyhívást. 

Egy olajszállító dróntalálatot jelentett, egy másik hajót pedig épp csak elvétett a húszik drónja.

Ali Bagheri iráni külügyminiszter-helyettes szombaton elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint Teherán fegyverekkel és hírszerzési információkkal látta el a húszikat, mondván, hogy a lázadó csoportnak megvannak a „saját eszközei”, és „saját döntései és képességei szerint” cselekszik.

Az elmúlt hetekben annyira megsokasodtak a kereskedelmi hajók elleni támadások, hogy több vezető hajózási vállalat, köztük a világ legnagyobbja, az olasz–svájci Mediterranean Shipping Company (MSC) bejelentette, hogy 

inkább alternatív útvonalakat választanak.

Azonban nem csupán a vörös-tengeri útvonal vált veszélyessé. Az Indiai-óceánon egy vegyianyag-szállító tartályhajóba csapódott egy feltételezhetően Iránból indított drón. A Pentagon közlése szerint a libériai zászló alatt hajózó, japán tulajdonú Chem Pluto nevű hajóra „India partjaitól 370 kilométerre, 200 tengeri mérföldre” mértek csapást helyi idő szerint 10 órakor.

A hajó fedélzetén keletkezett tüzet eloltották. Áldozatok nem voltak, azonban a hajó szerkezeti sérülést szenvedett és az indiai parti őrség segítségét kérte.


Borítókép: A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.