Malajzia kitiltotta az izraeli hajókat

Malajzia kitiltott minden izraeli tulajdonú vagy izraeli zászló alatt közlekedő hajót a kikötőiből.

2023. 12. 21. 6:24
null
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A palesztin nép elleni folyamatos mészárlást és kegyetlenséget” nevezte meg indokként Malajzia miniszterelnöke, Anvar Ibrahim hivatala, amikor bejelentették, hogy a délkelet-ázsiai ország kitiltja kikötőiből az izraeli tulajdonú vagy izraeli zászló alatt közlekedő hajókat.

Az intézkedés nem csupán üres fenyegetés, hiszen a Klang kikötő a világ legforgalmasabbja, az izraeli ZIM hajózási társaság pedig egyike a tíz legnagyobbnak.

A ZIM egyik hajóját, amely jövő héten kötött volna ki Klangban, már értesítették is, hogy nem használhatja a kikötőt. A ZIM Europe-nak (amely egyébként libériai zászló alatt üzemel) eddig sem volt sima útja, ugyanis a jemeni húszi lázadók jelentette veszély miatt kénytelen volt elkerülni a Vörös-tengert, és a Jóreménység-fokot megkerülve, több napos késéssel hajózni Malajzia felé – hiába.

A Vörös-tengeren zajló forgalomra egyre nagyobb veszélyt jelentenek a húszik támadásai. Emiatt a napokban több vezető hajózási vállalat, köztük a világ legnagyobbja, az olasz–svájci Mediterranean Shipping Company (MSC) bejelentette, hogy inkább alternatív útvonalakat választanak.

Borítókép: A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.