Brüsszel fenyeget: kötelezettségszegési eljárásról kapott levelet Magyarország

Már Franciaország is átgondolja az ukrán EU-tagságot.

2023. 12. 12. 7:11
NAGY István
Brüsszel, 2023. november 20. Nagy István agrárminiszter az Európai Unió Mezõgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülésén 2023. november 20-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István az agrárminiszterek tanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben. Az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a megnövekedett ukrán import okozta piaci zavarok kezelésében a határ menti tagállamok nem számíthattak az Európai Bizottságra, sőt Brüsszel teljes hozzá nem értésére vall, hogy az uniós importtilalmat a betakarítás idején szüntették meg. 

Az erre válaszul nemzeti hatáskörben bevezetett intézkedések miatt pedig a brüsszeli testület kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Magyarország már meg is kapta az erről szóló levelet – közölte Nagy István.

Tájékoztatásából kiderült, az ukrán gabonával az a gond, hogy mentesül az uniós szabályozás alól, így enyhébb szabályok betartásával termelnek, ami egyenlőtlen viszonyokat teremt a piacon és természetszerűen versenyelőnyhöz juttatja az ukrán termelőket.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Ukrajnában több százezer hektáros nagy gazdaságok vannak, amelyeknek egyáltalán nem kell megfelelniük az Európai Unióban meglévő szigorú termelési feltételeknek

– fogalmazott. 

Az ukrán nagy volumenű termelők kapcsán hangsúlyozta, hogy jelentős részben nem ukránok, hanem nyugat-európai vagy szaúd-arábiai nagytőke érdekeltségében állnak, így a támogatások nagy részét éppen ők kapnák. Nagy István elmondta, hogy az érdekelt felek rájöttek, hogy az európai belső piac sokkal biztonságosabb számukra, ezért alakult ki nagyon nehéz helyzet.

Sajtókérdésre, mely arra irányult, hogy Franciaország is átgondolta-e álláspontját az ukrán csatlakozás mezőgazdasági következményei fényében, az agrárminiszter elmondta, hogy az, hogy a francia fél is aggasztónak tartja a helyzetet, egy nagyon fontos elmozdulás az eddigi véleménytől.

Nagy István ugyanakkor ezt nem tartja meglepőnek, hisz Franciaország messze van, így nem érezte eddig, hogy milyen hatásai vannak az ukrán termékeknek az Európai Unió belső piacára. Az öt határ menti tagország fenyegetések elleni sikeres együttműködése sikereként könyvelte el, hogy Franciaország és Ausztria is megértette a jelen helyzetben rejlő veszélyeket.

Nyugodtan mondhatom, hogy az összefogásunk eredménye, hogy az összefogni szándékozó országok köre egyre inkább bővül

–  fejtette ki. Az ülésen Ausztria is beállt a magyar álláspont mögé a gabonaimport kérdésében, sőt konkrét javaslatokat fogalmazott meg a kérdésben. 

Ezek a javaslatok arra irányultak, hogy kvótát kell bevezetni, és nem lehet, hogy vámmentesen érkezzenek az érzékeny termékek az Európai Unióba.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülésén 2023. november 20-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.