Covid újratöltve: utazási korlátozásokat vetnének ki Kínára egy rejtélyes vírus miatt

Marco Rubio floridai republikánus törvényhozó szerint mindaddig korlátozni kell az utazást, amíg több információ nem lát napvilágot az új betegség jelentette veszélyekről.

2023. 12. 02. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt republikánus szenátor Marco Rubio vezetésével arra kérte Joe Bident, hogy tiltsa be az Egyesült Államok és Kína közötti utazást – számolt be a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi hírportál. A politikusok azért fordultak az adminisztációhoz, mivel jelentősen megugrott egy új, feltehetően Kínából származó légúti megbetegedéssel kezelt páciensek száma a tengerentúlon. 

Azonnal korlátozni kell az Egyesült Államok és Kína közötti utazást, addig, amíg többet nem tudunk az új betegség által jelentett veszélyekről

– áll a levélben, melyet Marco Rubio floridai szenátor írt alá. 

Az új vírus körüli feszültségek egyre fokozódnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt héten Kínához fordult, több információt kérve az ázsiai hatalomtól egy, a gyermekek körében előforduló, eddig még nem diagnosztizált tüdőgyulladásról szóló jelentés miatt. A kínai egészségügyi vezetők nem észleltek szokatlan vagy új kórokozókat – közölték akkor a kínai hatóságok. A héten a tajvani hatóságok ugyanakkor azt tanácsolták az időseknek, nagyon fiataloknak és a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek, hogy kerüljék a Kínába történő utazást. 

A Reuters hírügynökség információi szerint a légúti megbetegedések számának növekedése összefüggésben lehet a koronavírus-járvány miatti korlátozások tavaly decemberi feloldásával. Kína idén készül az első teljes, korlátozásmentes téli szezonjára.

A WHO kínai irodája a Reutersnek eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy a hatóságok adatai alapján a jelenlegi számok nem kiemelkedőek, a koronavírus-járvány előtti utolsó téli évszakban mértekhez hasonlóak. Maria Van Kerkhove, a WHO járvány- és világjárványügyi készültségi és megelőzési osztályának megbízott igazgatója a hét elején azt mondta, hogy az emelkedés hátterében a jelek szerint az áll, hogy a gyermekek olyan kórokozókkal fertőződtek meg, amelyeket a Covid-korlátozások alatt elkerültek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/Mario Hagen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.