Gálavacsora a király és a Nobel-díjasok társaságában

Az idén százéves stockholmi városházán vasárnap este 7-kor kezdődött a Nobel-bankett XVI. Károly Gusztáv bevonulásával.

2023. 12. 10. 20:42
NOBEL 2023 BANQUET
Crown Princess Victoria and the Nobel laureate in chemistry Moungi G. Bawendi during the Nobel Banquet in the City Hall in Stockholm on Sunday. December 10, 2023. Photo: Christine Olsson / TT / Code 10430 (Photo by CHRISTINE OLSSON / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Fotó: AFP/CHRISTINE OLSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén százéves stockholmi városházán vasárnap este 7 órakor kezdődött a Nobel-bankett XVI. Károly Gusztáv bevonulásával, akinek jobbján Astrid Söderbergh Widding rektor, a Nobel Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. Őket követték a királyi család tagjai és a díjazottak, a Nobel Bizottság, valamint az alapítvány tagjai, a miniszterelnök, miniszterek, valamint partnereik. 

Az eseményen az a szokás, hogy a fő asztalnál ülők nem házastársukkal, partnerükkel vonulnak be. Karikó Katalint Daniel herceg, a koronahercegnő férje kísérte, míg Krausz Ferencet a Nobel Alapítvány igazgatójának felesége. 

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar kormány képviseletében Csák János kulturális és innovációs miniszter vonult le a lépcsősoron.

A vacsorát a városháza kék szalonjában tartják, ami valójában az épület fő csarnoka, és vöröstégla színű, köszönhetően a vakolatlanul hagyott falaknak. Elnevezését még a tervezőasztalon kapta, végül nem lett kék a kivitelezés során. A fő asztalnál 88-an foglalnak helyet, összesen pedig 1350 vendég ül a királyi pompával feldíszített teremben. 

Borítókép: Viktória koronahercegnő és a kémiai Nobel-díjas Moungi G. Bawendi a Nobel-banketten a stockholmi városházán (Fotó: TT News Agency/AFP/Christine Olsson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.