Krausz Ferenc és Karikó Katalin átvették a Nobel-díjat a svéd királytól + videó

Ünnepélyes ceremónián adták át a Nobel-díjakat vasárnap Stockholmban.

2023. 12. 10. 16:54
AGOSTINI, Pierre; L'HUILLIER, Anne; KRAUSZ Ferenc; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
A Nobel-díjak átadási ünnepsége (Fotó: Koszticsák Szilárd) Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyes ceremónián adták át a Nobel-díjakat vasárnap Stockholmban. 

Az emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez, és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni

– hangsúlyozta nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Magyar díjazottként elsőként Krausz Ferenc vehette át a fizikai Nobel-díját a svéd király kezéből, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva.

Fotó: Europress/AFP/Claudio Bresciani

A felvezetőben bemutatták a felfedezést, melyben kutatócsoportjával elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amit az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére használt fel, és ezzel megalapozta az attofizika tudományát. Mint elmondták,

a díjazottunk felismerte azt, hogy lehetséges az attoszekundumos időintervallum meghatározása a fény kutatása tekintetében, hogyha a megfelelő lézeres konstrukciót használjuk.

 

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman is átvehették a tudományos élet legrangosabb díját. 

Fotó: Europress/AFP/Claudio Bresciani

A tudomány terén tett felfedezéseiket méltatva mutatták be a rendezvényen:

Ezen év díjazottjai, Karikó Katalin és Drew Weissman professzorok gondoskodtak arról, hogy az mRNS  fogalom már mindenki számára ismert.

Az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya.

A díjátadót a Hír TV-n, valamint a Hír TV Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján élőben követhetik. A műsorban helyszíni tudósító szolgáltatja a legfrissebb híreket, a stúdióban pedig szakértőkkel beszélgetnek. 

Borítókép: Krausz Ferenc átveszi a Nobel-díjat (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.