Gigantikus koponyát találtak Angliában + fotó

A plioszaurusz nevű tengeri ragadozó egy igazi gyilkológép volt.

2023. 12. 11. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 150 millió éves koponyát az angliai Dorset megyében találták. Két méter hosszú, és a maga nemében az egyik legjobban megőrzött példány. Az ősi plioszauruszt „végső gyilkológép” néven is emlegetik. Képes volt nagy sebességgel navigálni az óceánban, és egyetlen harapással megölni zsákmányát.

A kutatók a koponyában 130 hosszú és borotvaéles fogat találtak, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a lény a tenger kíméletlen ragadozója lehetett. A fogak hátulja finoman bordázott, ami a tudósok szerint lehetővé tette a zsákmány húsának könnyed átszúrását, majd a felkészülést az újabb támadásra.

A BBC cikke szerint a lény a mai delfinekhez hasonló állatokkal és kisebb fajtársaival táplálkozott. 

Kétségtelenül olyan volt, mint egy víz alatti T. Rex

 – véli Andre Rowe, a Bristoli Egyetem paleobiológusa. Hozzátette: egy olyan hatalmas és masszív tengeri lényről van szó, amely igazából bármilyen lénnyel el tudott bánni, ami a közelébe került.


Az izgalmas felfedezés egyébként még tavaly történt, amikor a kövületek rajongója, Phil Jacobs a Kimmeridge-öböl sziklás strandjain sétálva egy reggel egy óriási plioszaurusz állkapcsát fedezte fel. Ezt követően kzdődött a koponya sziklából való eltávolításának művelete, majd egy több hónapos helyreállítási folyamat.

Bár magáról a felfedezésről csak most adtak hírt, már azt is közölték, hogy az „óceán csúcsragadozójaként” ismert őslény David Attenborough vadonatúj BBC-dokumentumfilmjének témája lesz, amely újév napján kerül adásba. A Daily Mail cikke szerint a tévés legendához szakértő tudósokból és őslénykutatókból álló csapat csatlakozik, akikkel együtt bemutatja a ritka felfedezést és a titokzatos plioszauruszfajt.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.