Háborúkról, válságokról és változó világról beszélt a német kancellár

A nehézségek ellenére pozitívan látja a jövőt Olaf Scholz.

2023. 12. 31. 9:51
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. november 28. Olaf Scholz német kancellár felszólal a szövetségi parlament, a Bundestag ülésén Berlinben 2023. november 28-án. Scholz beszédében elismerte, hogy megnehezíti a kormányzást az alkotmánybíróságnak azon döntése, amellyel hatályon kívül helyezte 60 milliárd euró átcsoportosítását a költségvetésben a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése helyett a klímaváltozás elleni intézkedésekre és az ország modernizálására, de ettõl függetlenül a kormány fenntartja eddigi céljait. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kancellár újévi beszédében arra szólította fel országa lakosságát, hogy ne veszítse el a jövőbe vetett hitét, miközben alkalmazkodik a többszörös válságokat átélő és egyre gyorsabb ütemben változó világhoz. A Der Spiegel német hetilap tudósítása szerint Olaf Scholz az idei újévi beszédében optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Németország képes megfelelni a mostani kihívásoknak.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint ugyanakkor a vasárnap sugárzott beszédében Olaf Scholz a világban jelenlévő vérontásról és szenvedésről is beszélt.

Világunk rendezetlenebbé és keményebb hellyé vált. Szinte lélegzetelállító sebességgel változik

 – mondta a kancellár, aki üzenetében utalt az orosz–ukrán háborúra s az abból fakadó energiaár-emelkedésre, a koronavírus-járványra, valamint a Hamász támadására, amely Izrael katonai offenzíváját indította el Gázában. 

Ezek miatt pedig mindannyiunknak változnia kell – tette hozzá a német vezető, aki szerint ez sokak számára aggasztó lehet. Scholz ugyanakkor pozitívan áll a kihívásokhoz. 

Németország túl lesz ezen

 – mondta.

Amíg a koronavírus félúton véget ért, Oroszország könyörtelen háborút indított Európa közepén

 – mondta.

Az AP jelentés szerint a kancellár rámutatott, hogy az egy évvel ezelőtti széles körű aggodalom ellenére a németek tavaly télen sem maradtak fűtés nélkül, miután – mint fogalmazott – Oroszország leállította az Európába irányuló földgázszállításának nagy részét.

Másképpen alakultak a dolgok. Az infláció csökkent. Emelkednek a bérek és a nyugdíjak. Gáztárolóink zsúfolásig megtelnek a télre

 – húzta alá a kancellár, aki egyben bizalmát fejezte ki többpárti koalíciós kormányával kapcsolatban is.

A hírügynökség emlékeztetett: a Scholz-vezette német kormány a hatalmon belüli belharcáról vált ismertté, és a közvélemény-kutatások alapján is visszaesett a támogatottsága, sőt Németország gazdasága is alulteljesít, de a kancellár ennek ellenére megpróbált pozitív képet festeni az előttünk álló évről.

Ma több nőnek és férfinak van munkája Németországban, mint a múltban bármikor

 – mondta a kancellár. Scholz az Európai Unió fontosságát is hangsúlyozta, különösen a válságok idején.

Erősségünk az Európai Unióban van. Amikor az EU egységes frontot mutat be, akkor több mint négyszázmillió ember nevében szól. A nyolcmilliárdos világban, amely hamarosan tízmilliárdos lesz, ez az igazi érték

 – hangsúlyozta.
Borítókép: Olaf Scholz német kancellár felszólal a szövetségi parlament, a Bundestag ülésén Berlinben 2023. november 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.