Hidvéghi Balázs: Brüsszel nem szólhat bele Szlovákia belügyeibe

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az EU megint átlépi a határt.

2023. 12. 13. 21:18
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2023. október 16. A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõcsoportja által közreadott kép - Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselõ a magyar méhészeti tevékenység bemutatóján Strasbourgban 2023. október 16-án. A képviselõ által szervezett rendezvényen a magyar és az európai méhészek védelmére hívták fel a figyelmet. MTI/A Fidesz európai parlamenti képviselõcsoportja Fotó: A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frissen megválasztott szlovák kormány által előterjesztett büntetőjogi reform Szlovákia belügye, amiről Szlovákiában, a szlovák parlament előtt kell vitát folytatni. Az ügynek semmi keresnivalója nincs az Európai Parlament napirendjén – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő.

(Forrás: facebook.com/hidveghibalazs)

Európa számtalan kihívással néz szembe, ehhez képest azzal vannak elfoglalva, hogy egy újabb közép-európai országból csináljanak bűnbakot

– tette hozzá az Európai Parlament szlovák jogállamiságról szóló plenáris vitájában Strasbourgban. 

Hidvéghi Balázs szerint két hónappal ezelőtt Szlovákia egyértelmű döntést hozott. Több év politikai bizonytalanság után új kormány került hatalomra. – Az teljesen mindegy, hogy a parlament jelenlegi többségének tetszik-e ez az eredmény, vagy nem. Nem használhatják fel arra ezt a házat, hogy bosszúhadjáratot folytassanak egy választási vereség miatt – fejtette ki az EP-képviselő. 

Hidvéghi Balázs rámutatott: 

az Európai Parlament többségének a szlovák kormánnyal fennálló politikai nézeteltérései – legyen szó akár az Ukrajnával kapcsolatos politikájukról, akár az illegális migrációval szembeni keményebb fellépésükről – nem teszik egy büntetőjogi reform ügyét európai parlamenti kérdéssé. A nemzeti hatáskörökkel kapcsolatos kérdéseket a nemzeti parlamenteknek kell megvitatniuk

– zárta felszólalását Hidvéghi Balázs.

Szlovákiának is nekiment Brüsszel

Aggodalomra adnak okot a jogállamiság tekintetében a közelmúltbeli szlovákiai fejlemények – jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban, az uniós parlament plenáris ülésén.

Reynders szerint a Robert Fico vezette új szlovák kormány mandátumuk lejárta előtt menesztette az igazságügyi tanács három tagját, jóváhagyta a büntetőtörvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatot, amely egyebek között megszüntetné a korrupció kivizsgálására és üldözésére szakosodott különleges ügyészi hivatalt. Ezek egyúttal a korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények szankcióinak csökkentését is jelentik, ami további aggodalmakat vetett fel – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztett arra, hogy az Európai Bizottság december 5-én levelet küldött a szlovák hatóságoknak, és ebben arra kérte őket, hogy tartózkodjanak az általuk tervezett igazságügyi reformok megvalósításától. Hozzátette: az is aggályos, hogy ezt a reformot a szlovák törvényhozás gyorsított eljárásban tárgyalná, és a tervek szerint már jövő január közepén hatályba lépne.

Borítókép: A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja által közreadott kép – Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a magyar méhészeti tevékenység bemutatóján Strasbourgban 2023. október 16-án  (Fotó: MTI/A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.