Horogkeresztet festettek Helmut Schmidt sírjára

Nyomozást indított a rendőrség a volt német kancellár sírjának megrongálása ügyében.

2023. 12. 23. 17:51
View of the grave of Helmut and Hannelore Schmidt at the cemetery in Hamburg-Ohlsdorf.
23 December 2023, Hamburg: View of the grave of Helmut and Hannelore Schmidt at the cemetery in Hamburg-Ohlsdorf. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrongálták a volt német kancellár, Helmut Schmidt és felesége sírját a hamburgi Ohlsdorf temetőben – számolt be a Le Figaro francia jobboldali napilap. A síremlékre narancssárga festékkel horogkereszteket festettek. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított, ám egyelőre nem tudni, kik és miért gyalázták meg a sírt. Nancy Faeser német belügyminiszter szombati közleményében megvetendőnek nevezte a cselekedetet, és hangsúlyozta, Helmut Schmidt, valamint felesége, Loki mindig kiálltak az embertelenség, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

A sírt péntek este rongálták meg, a volt kancellár születésnapja előtt egy nappal.

Helmut Schmidt 1982 és 1974 között volt a Németországi Szövetségi Köztársaság kancellárja. A politikus 2015-ben hunyt el otthonában, 96 éves korában. Felesége, Hannelore Schmidt – akit gyakran Lokinak neveztek – környezetvédő aktivista volt, 2010-ben hunyt el, 91 évesen. Házasságukból két gyermek született.

Borítókép: Helmut és Hannelore Schmidt sírja a hamburgi Ohlsdorf temetőben 2023. december 23-án (Fotó: AFP/DPA/Markus Scholz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.