Izrael elleni erőszakos felkelésre szólítottak fel egyetemisták + videó

Évtizedek óta nem látott mértékben szabadult el az antiszemitizmus a nyugati világban.

2023. 12. 04. 12:54
null
Washington, 2023. november 24. Palesztinokat támogató tüntetõk vonulnak Washingtonban 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pennsylvania kormányzója kíméletlenül nekiment egy antiszemita tüntetőkből álló csoportnak Philadelphiában, miután az Izrael-ellenes emberek a Center Cityben található Goldie’s étterem előtt vonultak fel, és azt skandálták: 

Goldie, Goldie, nem bújhatsz el, népirtással vádolunk! 

A philadelphiai étterem tulajdonosa Mike Solomonov, egy izraeli születésű, Pittsburghben nevelkedett séf, aki korábban James Beard-díjat nyert. Az esetet a teljes politikai paletta elítélte, többek között Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó is az X-en közzétett bejegyzésében:

Ma este Phillyben az antiszemitizmust láthattuk, nem egy békés tüntetést. Egy éttermet azért támadtak meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli. Ez a gyűlölet és bigottság a történelem egy sötét korszakára emlékeztet

– jegyezte meg a kormányzó.

Az eset röviddel azután történt, hogy a közeli Pennsylvaniai Egyetem diákjai intifádára, vagyis Izrael elleni erőszakos felkelésre szólítottak fel.

Az egyetemet hetek óta élesen bírálják és támadják, azzal vádolva az intézményt, hogy mágnesként vonzza az antiszemitizmust. A napokban az iskola három épületére zsidóellenes jelszavakat vetítettek, de a tantermekben is több olyan kisfilmet lejátszottak, amelyek Izrael-ellenességre buzdítanak.

Az egyetem közölte, hogy több munkatársa aljas, nyugtalanító antiszemita e-maileket kapott, amelyek erőszakkal fenyegették a zsidókat az egyetemen, különösen a Penn Hillel nevű zsidó szervezetet. Az egyetem vezetője, Liz Magill ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a hatóságokkal együttműködve nyomoznak az ügyben, hiszen több diák is potenciálisan veszélyben van.

Magill elismerte, hogy az épületekre horogkereszteket és egyéb antiszemita üzeneteket firkáltak,  és a fent említett vonulás során a Hamász palesztin terrorista szervezetet dicsőítették.

Ritchie Torres New York-i demokrata képviselő korábban egy olyan videót osztott meg a közösségi oldalán, amelyen az látható, ahogy egy egyetemista arról beszél, milyen jó érzéssel töltik el a szenvedi izraeliekről szóló képek és képsorok. Azt is mondta, hogy boldog a tudattól, hogy izraeliek halnak meg. A demokrata politikus mélyen elítélte az esetet.

Korábban pedig egy idős zsidó férfit kis híján agyonvertek egy megafonnal az utcán, erről is Torres posztolt a közösségi oldalán. 

 

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetők vonulnak Washingtonban 2023. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.