Kilenc ok, amiért korai lenne Ukrajna csatlakozásáról tárgyalni

Az Európai Tanács e heti ülése előtt közzétett jelentésében a Magyar Külügyi Intézet megállapította, hogy az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdése időszerűtlen lenne.

2023. 12. 11. 21:24
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) most közzétett tanulmányában kilenc okot sorol fel, amiért korai lenne Ukrajna csatlakozásáról tárgyalni az Európai Tanács e heti ülésén. 

Ukrajna nincs felkészülve az unióhoz történő csatlakozásra, és az Európai Unió nem adott politikai vagy gazdasági magyarázatot arra, hogyan működne a gyakorlatban Ukrajna csatlakozása.

Az MKI különösen azt a hét lépést vizsgálja, amelyet az Európai Bizottság 2022-ben visszamenőlegesen előírt ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az Európai Unió tagjelölt országa státust. Az MKI szakértői megállapították, hogy 

még azon a négy területen is visszalépés történt, ahol a bizottság megállapította az előírt feltételek teljesítését – a bírók kiválasztása, az Igazságügyi Főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni küzdelem és a médiaszabadság terén.

Az MKI egyetértett a bizottsággal abban, hogy Ukrajna nem tett megfelelő lépéseket a korrupció és az oligarchák elleni küzdelem terén, és hogy Ukrajna nemzeti kisebbségekkel való bánásmódja továbbra is elmarad az európai normáktól.

A tágabb politikai és gazdasági környezetet elemezve az MKI arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajna csatlakozása nehezen megoldható problémákat vetne fel az Európai Unió számára. Az ország felvétele behozná a háborút az Európai Unióba, és a teljes területe feletti ellenőrzéssel nem rendelkező Ukrajna csatlakozása az uniós tagság szempontjából is komoly kérdéseket vetne fel. 

Ukrajna gazdasága nagymértékben függ a külföldi támogatásoktól. Ilyen helyzetben Ukrajna csatlakozása folyamatos pénzügyi terhet jelentene az Európai Unió számára. Az ukrán valutát stabilizáló nagymértékű külföldi támogatás nélkül Ukrajna az árstabilitás követelményeinek sem tudna megfelelni.

Az MKI azt is megállapította, hogy 

Ukrajna uniós csatlakozása alapvetően átformálná az EU belső szerkezetét, az ország „gyorsított” felvétele az Európai Unióba pedig hiteltelenítené az EU-t a nyugat-balkáni országok és a többi tagjelölt tagállam szemében.

Ukrajna Európai Unióba való felvételének politikai és gazdasági költségeire vonatkozó egyértelmű javaslat hiányában a csatlakozásról szóló vita a legjobb esetben is korai.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.