Küszöbön az Orbán–Zelenszkij-találkozó?

Egyre intenzívebbek az egyeztetések Kijev és Budapest között, hogy tető alá hozzák a régóta várt találkozót Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij között.

2023. 12. 29. 6:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeljövőben találkozóra kerülhet sor Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor között – fogalmazott csütörtökön Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, miután Szijjártó Péterrel egyeztetett telefonon. Jermak az X közösségimédia-oldalon közzétett bejegyzésében hozzátette, gyümölcsöző beszélgetést folytatott a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Azon dolgozunk, hogy a közeljövőben megszervezzük a két vezető találkozóját.

Noha az uniós vezetők a december 14–15-én megrendezett Európai Tanács-csúcson – Orbán Viktor nélkül – megszavazták Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, a Kijev számára kulcsfontosságú további ötvenmilliárd eurós támogatásról nem tudtak megegyezni. Brüsszel ezt a költségvetés átalakításával folyósítaná a háborúban álló országnak, amihez Magyarország nem járul hozzá. Az uniós vezetők legközelebb január végén vagy február elején ülnek össze, az ukrán elnök valószínűleg e csúcs előtt próbálná meggyőzni Orbán Viktort arról, hogy támogassa az Ukrajnának szánt források folyósítását. 

Mindeközben Magyarország nem kapta meg a neki járó forrásokat, és így könnyen lehet, hogy a magyarok pénze Ukrajnába kerül

– fogalmazott ezzel kapcsolatban a miniszterelnök. 

Nemrégiben Igor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője nyilatkozott az Interfax ukrán hírügynökségnek a lehetséges találkozóról. Mint mondta, a két vezetőnek rengeteg mindenről kellene egyeztetnie, és azon dolgoznak, hogy ez meg is valósuljon. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélget Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az új argentin elnök beiktatásán a Buenos Aires-i kongresszusban 2023. december 10-én (Fotó: AFP/Alejandro Pagni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.