Luxusajándékokkal kenyerezhették le az egészségügyi minisztert

A francia tárcavezető még gyógyszerészként tévedhetett a korrupció útjára.

2023. 12. 22. 17:17
Forrás: (Fotó: Facebook/Agnès Firmin Le Bodo)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország újonnan kinevezett egészségügyi minisztere ellen vizsgálat folyik, amiért még gyógyszerészként dolgozva be nem jelentett luxusajándékokat fogadott el. A Mediapart információi szerint Agnès Firmin Le Bodót azzal gyanúsítják, hogy 2015 és 2020 között több mint húszezer euró értékben kapott ajándékokat.

A nyomozás szerint a kérdéses évek alatt

összesen 21 luxusterméket – köztük órákat, pezsgőket, okostelefonokat és televíziót is – kapott az Urgo vállalat laboratóriumaitól, amit nem jelentett be. 

Ez azért lényeges, mert Franciaország ajándékozásellenes törvénye nagyon szigorú, amelyek átláthatósági szabályokat írnak elő mind az ajándékokat adó cégekre, mind az ajándékokat átvevő szakemberekre vonatkozóan.

A hatóságok 2023 júniusában indítottak vizsgálatot, a bírósági tárgyalást pedig 2024 januárjában tervezik.

Le Bodo szóvivője a Mediapartnak azt mondta, hogy csak az illetékes hatóságoknak fog válaszolni a januári meghallgatása során.

A vizsgálat része annak a szélesebb körű vizsgálatnak, amelyet az Urgo laboratóriumok illegális kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban folytattak, és állítólag 2015 és 2021 között több mint 55 millió eurónyi ajándékot ajánlottak fel a gyógyszerészeknek az egész országban.

Le Bodo szerdán vette át az egészségügyi miniszter szerepét, miután Aurélien Rousseau volt egészségügyi miniszter lemondott az ország vitatott bevándorlási törvényjavaslata miatt.

Borítókép: Agnès Firmin Le Bodo francia egészségügyi miniszter (Forrás: Facebook/Agnès Firmin Le Bodo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.